OTIŠLI INSPEKTORI UN: Damask očekuje napad svakog trenutka!

- Očekujemo napad u svakom trenutku i spremni smo da odgovorimo bilo kad - rekao je neimenovani bezbednosni zvaničnik, nakon što je objavljen obaveštajni izveštaj u kome je zaključeno da je sirijski režim izveo napad hemijskim oružjem

  • 15

Nakon što su inspektori UN danas napustili Siriju, a američki predsednik Barak Obama rekao da SAD razmatraju "ograničenu" vojnu intervenciju protiv te zemlje, Damask je poručio da očekuje napad "u svakom trenutku".

- Očekujemo napad u svakom trenutku i spremni smo da odgovorimo bilo kad - rekao je neimenovani bezbednosni zvaničnik za AFP.

Obama je pre toga istakao da nije doneo "konačnu odluku" o vojnim udarima protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada, ali je dao najjasniji signal do sada da je napad neminovan.

SAD su objavile obaveštajni izveštaj u kome je zaključeno da je sirijski režim prošle nedelje izveo napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska u kome je poginulo 1.429 ljudi, od kojih su najmanje 426 bila deca.

- Ova vrsta napada je izazov za svet. Mi ne možemo prihvatiti svet u kome se žene, deca i nevini civili ubijaju gasom - rekao je Obama novinarima u Beloj kući, dodajući da taj napad predstavlja pretnju po američke nacionalne bezbednosne interese.

- Svet ima obavezu da se pobrine da se očuva norma zabrane upotrebe hemijskog oružja - kazao je američki predsednik, kritikujući neuspeh Saveta bezbednosti UN da postigne dogovor o intervenciji.

Obama je dodao da razmatra "širok spektar opcija", ali je odbacio mogućnost slanja americkih vojnika na kopno ili dugotrajne kampanje.

- Mi razmatramo mogućnost ograničene intervencije - zaključio je on.

U međuvremenu, stručnjaci UN su jutros napustili Siriju i prešli preko kopnene granice u Liban, pošto su završili istragu o navodnim hemijskim napadima.

Oni sada treba da podnesu izveštaj o onome što su utvrdili generalnom sekretaru UN Banu Ki Munu, koji je apelovao na Zapad da dozvoli više vremena da se procene rezultati njihove istrage.

Francuska je podržala američke planove, uz obrazloženje da Asadovom režimu treba poslati "snažnu poruku", dok su britanski poslanici glasali protiv učestvovanja u vojnoj intervenciji, a i drugi bliski američki saveznici su rekli da se neće pridružiti.

Rusija, koja je namoćniji saveznik sirijskog režima, dovodi u pitanje američke obaveštajne podatke o napadu gasom izvršenom 21. avgusta i upozorila je da ne treba izvoditi vojnu intervenciju bez podrške UN, prenosi AFP.

U međuvremenu je u istočni Mediteran stigao šesti američki ratni brod koji se sada nalazi blizu pet američkih razarača naoružanih krstarećim reaketama koje bi uskoro mogle biti usmerene protiv Sirije u okviru "ograničenog, preciznog" napada, izjavili su američki vojni zvaničnici.

Oni su istakli da je amfibijski brod  "San Antonio" sa nekoliko stotina američkih marinaca poslat u taj region iz drugog razloga i da ne postoji plan da se marinci pošalju na kopno u okviru eventualne vojne akcije protiv Sirije.

Jedan od zvaničnika je rekao da je dolazak "San Antonia" u Mediteran odavno planiran, ali da zvaničnici smatraju da je mudro da on bude zadržan u istočnom Mediteranu blizu razarača s obzirom na aktuelnu situaciju u Siriji, preneo je Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanjoslav

    31. avgust 2013 | 13:08

    A sta je bilo sa Nagasakijem i Hirosimom?

  • Bojan

    31. avgust 2013 | 14:02

    Neka vam je Bog u pomoci jer od Rusije ne ocekujte nista...

  • Dr_sokrates

    31. avgust 2013 | 13:58

    3Svetski polako ali sigurno se ide ka tome, i mislim da je neizbezno Ma koliko je rat strasna stvar ali bi trebalo tako nesto da se desi i stati na put zlocinackoj masineriji zvanoj amerika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA