OBAMA: Bombardovanje Srbije i Sirije ista stvar!

- Intervencija na Kosovu je bila veoma nepopularna, ali mislim da je na kraju bilo pravilno što je do nje došlo i međunarodna zajednica može da bude zadovoljna što je zajedno u tome učestvovala - kazao je Obama nakon Samita G20 u Sankt Peterburgu

  • 34

Američki predsednik Barak Obama uporedio je moguću intervenciju u Siriji sa intervencijom Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice na Kosovu, ocenivši da je tada, kao i sada takva akcija bila nepopularna među građanima Amerike, ali se pokazala kao opravdana.

- Intervencija na Kosovu je bila veoma nepopularna, ali mislim da je na kraju bilo pravilno što je do nje došlo i međunarodna zajednica može da bude zadovoljna što je zajedno u tome učestvovala - kazao je Obama nakon Samita G20 u Sankt Peterburgu.

Obama je rekao da zna da vojne intervencije SAD u dalekim delovima sveta nisu popularne među njenim građanima, dodavši da iako ne želi da pravi analogiju sa Drugim svetskim ratom, i u vreme bombardovanja Londona u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno da se podrži ulazak Amerike u sukob.

Američke diplomate upoznate sa situacijom, tvrde, međutim, da primer Kosova ne može da posluži kao model za Siriju.

- Sličnosti su ravne nuli. Situacija je potpuno drugačija. U slučaju Kosova imali smo partnere, za Siriju ih nemamo. Kosovo je malo, Sirija je velika - ocenio je bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt, blizak saradnik Ričarda Holbruka.

Da između slučaja Kosova i Sirije postoje velike razlike smatra i bivši ambasador u Iraku i specijalni izaslanik SAD za Kosovo 1998. i 1999. Kristofer Hil.

- Za Kosovo smo imali političke dogovore sklopljene kroz plan Kontakt grupe. Radili smo zajedno sa Evropljanima, Rusima i ostalima, kako bi pronašli političko rešenje. Srbi na kraju nisu prihvatili naš predlog i zbog toga su bili izolovani. Pošto se etničko čišćenje nastavilo, udarili smo na njih, i to žestoko - rekao je Hil.

Obama je rekao da zna da vojne intervencije SAD u dalekim delovima sveta nisu popularne među njenim građanima, dodavši da iako ne želi da pravi analogiju sa Drugim svetskim ratom, i u vreme bombardovanja Londona u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno da se podrži ulazak Amerike u sukob.

Američki predsednik Barak Obama poručio je svojim sunarodnicima da SAD moraju da upotrebe vojnu silu u Siriji i da ne mogu da žmure pred "stravičnim slikama hemijskog napada", za koji Vašington optužuje Damask. Pozivajući članove Kongresa da podrže vojnu intervenciju u Siriji, Obama je, međutim, istakao i da ne želi da Ameriku uvlači u još jedan skup i dug rat.

- Ovo neće biti još jedan Irak ili Avganistan - poručio je Obama u svom nedeljnom radijskom i internet obraćanju, iznoseći argumente o kojima će detaljno govoriti u obraćanju naciji u utorak, javio je Rojters.

- Zbog toga pozivam članove Kongresa, iz obe partije, da se udruže i stanu u odbranu sveta u kom želimo da živimo, sveta koji želimo da ostavimo svojoj deci i budućim generacijama - poručio je Obama.

Američki predsednik je istakao da će svaki korak koji SAD preduzmu u okviru vojne intervencije u Siriji "biti ograničen, kako vremenski, tako i u obimu, kako bi se sprečilo da sirijska vlada ponovo upotrebi otrovni gas protiv sopstvenog naroda i umanjila njena sposobnost da to učini".

- To (napad hemijskim oružjem) nije samo direktan napad na ljudsko dostojanstvo, već i ozbiljna pretnja za našu nacionalnu bezbednost - kazao je predsednik SAD, preneo je AFP.

Obama je, pre nedelju dana, izneo uverenje da bi u Siriji trebalo izvesti ograničene udare, dodajući da želi da od Kongresa dobije odobrenje za upotrebu vojne sile.

Kongres se sastaje u ponedeljak, 9. septembra, posle letnje pauze. Međutim, čak jedna trećina kongresmena je neodlučna s tim u vezi, dok veliki broj njih ističe da će glasati protiv vojne intervencije kako SAD ne bi bile uvučene u još jedan dugi rat na Bliskom istoku.

Rezultati ankete agencije Ipsos za Rojters pokazuju da se skoro dve trećine Amerikanaca protivi vojnim udarima na Siriju, dok ih podržava samo 19 odsto.

(Telegraf.rs / Izvor: Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA