JEMEN: Inicijativa za zabranu udaje maloletnih devojčica

Prema podacima "Hjuman rajts voč", 14 odsto devojčica u Jemenu nasilno se uda pre 15. godine, a 52 odsto pre 18, dok se u nekim oblastima za daleko starije muškarce udaju i devojčice od samo osam godina

  • 4

Ministar za ljudska prava Jemena Hurija Mašur izjavila je da će se založiti da se starosna granica za stupanje u brak podigne na 18 godina, nakon što je osmogodišnja devojčica preminula od povreda zadobijenih prve bračne noći.

Mašur je za AFP rekla da želi da oživi predlog zakona iz 2009. godine, u skladu sa kojim bi minimalna starosna granica za stupanje u brak bila 17 godina, i da tu granicu pomeri na 18 godina.

Aktivisti tvrde da se od ovog predloga zakona odustalo kada su ga blokirali ultrakonzervativni poslanici islamističke partije al-Islah.

Osmogodišnja Ravan je, kako se tvrdi, preminula prošle nedelje zbog unutrašnjeg krvarenja nastalog usled povreda zadobijenih u seksualnom odnosu sa muškarcem starijim od 40 godina.

Prema podacima "Hjuman rajts voč", 14 odsto devojčica u Jemenu nasilno se uda pre 15. godine, a 52 odsto pre 18, dok se u nekim oblastima za daleko starije muškarce udaju i devojčice od samo osam godina.

Trenutno u Jemenu ne postoji starosna granica za udaju devojčica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • venera

    14. septembar 2013 | 19:23

    Eee..Takav narod i drzavu treba bombardovati! I to je zlocin protiv covjecanstva!!

  • Petra

    14. septembar 2013 | 21:20

    @Venera, jeste zlocin protiv covjecanstva, ali kad bi ih bombardovali pobili bi i tu neduznu decu. Kad bi htele vodece sile sveta pozabaviti se obrazovanjem i ulaganjem u ekonomiju takvih drzava uspeli bi iskoreniti to zlo, trebalo bi puno vremena ali bi doslo do napretka.

  • Mahabharata

    15. septembar 2013 | 08:51

    Pa to je vekovima tako, trba im uraditi kolektivnu lobotomiju pa ispocetka, strasno koji kreteni!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA