DA LI SU SE USREĆILI: Pre 22. godine Hrvatska se otcepila od SFRJ (FOTO)

Hrvatski sabor je 8. oktobra 1991. godine jednoglasno doneo Odluku o raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država

  • 30

Hrvatska obeležava Dan nezavisnosti, 22. godine od kada je Sabor odlučio da prekine sve veze sa nekadašnjom Jugoslavijom. Hrvatska se odlukom da bude nezavisna država odrekla legitimiteta i legaliteta svih tela bivše jugoslovenske države i time potvrdila da ne priznaje važećim nijedan pravni akt bilo kog tela koje nastupa u ime SFRJ.

U Odluci o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ stoji i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, i da je spremna da sa onim republikama sa kojima nije u oružanom sukobu, uspostavi, održava i razvija prijateljske, političke, privredne, kulturne i druge odnose.

Zagrebački "Večernji list" podseća da su dvojica aktuelnih političara i tada bili politički angažovani − predsednik Sabora Josip Leko bio je poslovni direktor SDP-a i video je svoju političku budućnost u toj stranci, a današnji predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko već je, kao član te stranke, participirao u vlasti.

Aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović bio je univerzitetski profesor, a u univerzitetskim vodama je, kako se navodi, bila i potpredsednica vlade i predsednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić. Pusićeva je u vreme osamostaljivanja Hrvatske imala iza sebe razvijenu univerzitatsku karijeru u SAD.

Najmlađi od njih, premijer Zoran Milanović imao je tada 25 godina i sa još svežom diplomom Pravnog fakulteta odrađivao pripravnički staž, a u državnu službu i diplomatiju je ušao 1993. godine, kada se zaposlio u Ministarstvu spoljnih poslova, a u politiku 1999. godine, kada je ušao u SDP.

Zemlja je prešla veliki put od nezavisnosti do danas. Republika Hrvatska je 1. jula ove godine postala 28. punopravna članica Evropske Unije. Pregovorili su dugo trajali, ali na kraju su uspeli u svom cilju. Ulazak im je doneo i dosta poteškoća i morali su da usklade svoje zakone sa zakonima EU. Inače, ulazak u EU Hrvatsku košta 616,8 miliona evra i taj iznos bi trebalo da bude pokriven privrednim rastom.

Hrvatskoj su u jednom trenutku čak i zapretili i uvođenjem sankcija, zbog spornog hrvatskog zakona o evropskom nalogu za hapšenje, koji nije u skladu s evropskim pravnim propisima.

Incidenti skidanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, i protesta protiv istih, su svakodnevnica u ovom gradu već više od mesec dana. Povodom nasilničkih akata u vezi sa ćirilićnim natpisima u Vukovaru, bečki dnevnik "Standard" je ocenio da se hrvatsko društvo i dalje mentalno nalazi u ratu i da je čitava bura zapravo unutrašnji, politički fijasko dalekosežnih posledica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komentator

    8. oktobar 2013 | 18:05

    U svojim glavama oni su presrecni, ali realno gledano...u mnoooogo su dubljim g.... od nas....i ne pise im se dobro. Sami sebe zavaravaju.

  • tamo neki

    8. oktobar 2013 | 18:05

    Sretna im nesretna bila i zavagd vekova daleko od Srbije.

  • tamo neki

    8. oktobar 2013 | 18:10

    Divnog li soja, svoju drzavnost slave lomljenjem opstinskih tabli. Neko spomenu Hrvatska bi trebala da bude dobar primer Srbiji za EU. ??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA