NA DANAŠNJI DAN: Pre 46 godina ubijen je Če Gevara (FOTO)

Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom sveta

  • 11

Jedan od najvećih marksističkih revolucionara, kubanski gerilski vođa, lekar, diplomata i pisac Ernesto Gevara de la Serna poznatiji kao Če Gevara ubijen je na današnji dan 1967. godine. Ostao je upamćen kao simbol borbenosti, hrabrosti i nepokolebljivosti.

Važio je za veoma strogog vojskovođu i čoveka koji je imao snažan autoritet. Rođen je 1928. u gradu Rosario u Argentini. Njegova porodica bila je špansko-irskog porekla. Od svojih roditelja nasledio je avanturistički duh. Kao srednjoškolac putovao je biciklom po Argentini, a kasnije je sa prijateljem motorom obišao gotovo čitavu Južnu Ameriku.

Če Gevara je diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Buenos Ajresu 1953. godine. Nakon toga krenuo je na svoju turneju po Latinskoj Americi. Vrlo brzo postaje politički i revolucionarno aktivan. Gevara je predstavljao jednu od ključnih ličnosti kubanske revolucije Fidela Kastra (1956 - 1959), kao član pokreta "26. jul".

Nakon pobede u revoluciji na Kubi, angažovao se u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima putem gerilske borbe. Borio se u Kongu za vreme vladavine Moiza Čombea, a potom i u Boliviji.

Zajedničkim delovanjem CIA i bolivijske vojske, Če je 8. oktobra 1967. nakon kratkog vatrenog okršaja uhvaćen, a sutradan je i ubijen. Čovek koji je ubio Če Gevaru bio je general Garija Prada Salmon. On tvrdi da ga je "locirao, uhapsio i poslao" na onaj svet.

Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom sveta.

Časopis "Tajm" proglasio je Gevaru jednim od 20 najvećih svetskih ikona i heroja u okviru 100 najuticajnijih ljudi sveta 20. veka. Čuvenu fotografiju Gevare, koju je fotografisao Alberto "Korda" Dijaz, Akademija umetnosti u Merilendu proglasila je najpoznatijom fotografijom na svetu i simbolom dvadesetog veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA