Šverceri nafte i cigareta ukradu 300 miliona evra

Na derivate nafte se plaća akciza, i to na svaki litar, pa je mogućnost zarade, ako se plaćanje akcize izbegne, velika. Zbog toga je onih koji se upuštaju u tu vrstu posla mnogo, a uz to, slobodno se može reći i da su maštoviti

  • 4

Zbog ilegalnog prometa akciznih proizvoda iz oblasti naftne i duvanske industrije državni budžet godišnje gubi oko 300 miliona evra, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

- Interes Vlade je da se iskoreni siva ekonomija i ilegalna trgovina i da kompanije posluju na regularnom tržištu. Nadležne institucije će preduzeti snažnu i koordiniranu akciju pojačane kontrole i izmene propisa da bi se pooštrila kaznena politika i dosledno sprovodile zakonske odredbe - istakao je premijer Ivica Dačić u razgovoru s predstavnicima naftne i duvanske industrije.

Na derivate nafte se plaća akciza, i to na svaki litar, pa je mogućnost zarade, ako se plaćanje akcize izbegne, velika. Zbog toga je onih koji se upuštaju u tu vrstu posla – recimo, da krijumčare tu robu, uprkos opasnostima – mnogo, a uz to, slobodno se može reći i da su maštoviti. Naime, derivati nafte se, osim "preuzimanja" s brodova ili iz cisterni (pretakanje), što je najčešće – i što uglavnom svi znaju, ali dokaza nema, ili se ne može do njih lako doći jer podrazumeva organizovanu mrežu saradnika – mogu poptuno legalno uvesti, ali prodati malo drugačije. Tako je potpuno legalno, za određene industrijske grane i proizvodnju hemijskih proizvoda uvesti različite komponente i sastojke, čijim se namešavanjem dobijaju određeni proizvodi, pa i derivati. Zahvaljujjući tome, umesto određenih hemijskih proizvoda, na tržište se plasiraju derivati.

Takođe je moguće uvesti jedan derivat, a prodavati drugi, a to je posebno bilo izraženo pre dve godine, kada je u Srbiji naglo porasla potrošnja lož-ulja. Treba li reći da se na lož-ulje, koje je u stvari dizel-gorivo, ne plaća akciza? I onda se na pumpama u rezervoare, s pištolja na kojima se toči dizel-gorivo, na koje se naplaćuje akciza, utakalo lož-ulje. Treba li reći da nije dozvoljeno da se lož-ulje sipa u rezervoare automobila? Sasvim je izvesno da potrošači nisu imali pojma da se to dešava jer, suštinski, zamena te dve vrste derivata ne bi trebalo da dovede do većih problema vlasnike vozila (a i ako jeste, teško bi bilo povezati kvar sa sipanjem goriva), pošto je kvalitet lož-ulja koje se uvozi identičan s evrodizelom, a razlika je u boji, i naravno, u ceni, pošto je lož-ulje jeftinije za iznos akcize.

Budući da je najveći gubitnik šverca akciznih roba država, u čijoj su nadležnosti i sve službe koje bi trebalo da te poslove sprečavaju, uočavaju, pronalaze i kažnjavaju krivce – od carine do inspekcijskih službi – odluka da se preduzmu hitne mere koje će dovesti do suzbijanja šverca je dobar korak. Odluka je bilo i ranije, i isto su bile hitne. Rezultati su bili mršavi.

Država Srbija zbog šverca duvana, i to naročito onog rezanog, ima ogromne gubitke jer se procenjuje da je svaka peta cigareta u prometu s crnog tržišta.

Mi smo ovde posebno ranjivi. Dok u zemljama EU prihodi od akciza na duvan najčešće predstavljaju do tri odsto ukupnog budžeta, u Srbiji je u 2012. godini gotovo deset odsto budžetskih prihoda zavisilo upravo od akciza na duvanske proizvode.

U Srbiji se, naročito od početka ove godine, povećao šverc duvana i cigareta, koje su jeftinije i do 20 odsto od onih u legalnim tokovima, a država gubi milione na nenaplaćenu akcizu i porez na dodatu vrednost. Zakonom propisana kazna za šverc duvana je 150.000 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haj

    23. oktobar 2013 | 12:08

    Kakva država takvi građani

  • Drragi

    4. novembar 2013 | 21:33

    Evo palim svercovanu cigaretu I mogu reci da mi bas prija. Mnogo je ukusnija bez akcize. Alavost vas je unistila.

  • Ja

    23. oktobar 2013 | 19:40

    Pa da su nafta I cigare jeftinije, niko ne bi svercovao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA