POSLE JEDNOG DANA: Grandiozni tunel u Istanbulu ostao bez struje

Podvodni tunel u Istanbulu, dug 13,6 kilometara, prvi je tunel na svetu koji povezuje Evropu i Aziju. Turska vlada ga je pustila u rad kao "projekat veka", ali je već danas došlo do problema

  • 5

Samo dan posle grandioznog otvaranja tunela ispod Bosfora, putnici koji su se zatekli u vozu koji kroz njega prolazi, zbog nestanka struje bili su primorani da deo puta pređu peške.

Podvodni tunel u Istanbulu, dug 13,6 kilometara, prvi je tunel na svetu koji povezuje Evropu i Aziju. Turska vlada ga je pustila u rad kao "projekat veka", ali je već danas došlo do problema koji je otklonjen posle nekoliko minuta, javila je turska agencija Dogan.

Tunel, koji je deo šireg transportnog projekta vrednog tri miliona dolara, povezuje Crno more sa Mramornim na dubini većoj od 55 metara i najdublji je podzemni železnički tunel takve vrste na svetu.

Ideju o tunelu, čija je gradnja počela 2004. godine, prvi put je izneo sultan Abdul Medžid 1860, ali tehnički uslovi i oprema u to vreme nisu bili dovoljno dobri da bi projekat bio pokrenut.

Tunel spada među nekoliko velikih infrastrukturnih projekata pokrenutih pod vladom turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji su doprineli pokretanju turske ekonomije, ali su izazvali i proteste javnosti, jer lokalno stanovništvo tvrdi da planovi urbanog razvoja primoravaju ljude da napuste domove, kao i da ugrožavaju životnu okolinu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA