U javnom sektoru plata 13.000 dinara veća nego kod privatnika!

Prosečna zarada u zemlji istovremeno je blago rasla, dok su plate u privatnom sektoru padale. Vlasnici privatnih preduzeća i preduzetnici kontinuirano su i otpuštali zaposlene

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Mirjana
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Milisav Petrovic

    13. mart 2014 | 20:44

    Hocete li se vise uozbiljiti i odbaciti podatke STATISTIKE koji apsolutno nicemu ne sluze. Tacno je da u plate u drzavnom sektoru nerealno visoke. Sto se tice plata u privatnom sektoru: advokatima se zarade vode oko 60 hiljada a cinjenicno bolji advokati imaju po 450 hiljada legalnu platu (pausalni limit je 6 miliona dinara godisnje). Razne zanatske usluge: frizerke biju po salonima (vlasnici) po hiljadu do dve hilajde evra a zvanicna plata im je 35 hiljada din. Takodje i automehanicari, kao i mnogi drugi majstori. Uzmite plate kamiondzija koji krstare po Evropi, obicno su od 700 do 1500 evra (10% od ugovorenog prometa) a zvanicne plate koje im se isplacuju su oko 22 hiljade din. I sada neko uporedjuje zarade! Unija poslodavaca je interesna grupa i uopste nije iskrena, sve pokusava na svoju vodenicu da navede. Vecina plata kod privatnika je bliza minimalnim zaradama nego realno isplacenim. Stace se i tome jednom na put. Zbog nizih osnovica zarada i manje placenih doprinosa, uz rad na crno, privatni sektor osteti godisnje drzavu za milijardu ipo evra budzetskih prihoda, bas ta Unija poslodavaca je procenila. Ali zato nije nikada pozvala svoje clanove da rade legalno.

  • Mirjana

    25. decembar 2013 | 12:01

    U privatni sektor ne mozes racunati najvece trgovinske lace jer oni daju minimalne plate bez obzira na promet, rade trecu smenu i za praznike a niko im po zakonu to ne isplacuje, potpisuju blanko izjave da mogu raditi prekovremeno koliko poslodavac nalaze, a ne zakon. I mesto da se kaze da oni daju 13000 manje plate da bi kupovali avione i kamione, oni putem svojih medija pokusavuju da nametnu bedu i da drzava smanjuje plate i penzije kao bi oni imali sto veci profit, a DA IH niko ne bi prozivao. I ni cim ne garantuju da ce primati vise radnika ako se izmeni zakon o radu. PLATA U SVIM PORAMA PRIVREDE MORA DA BUDE VECA, A SVE POSLODAVCI KOJI NE PRIJAVE RADNIKE TREBA SANKCIONISATI PO KRATKOM POSTUPKU, ZATVARANJEM FIRME, pa da vidimo da li ce drzati ne prijavljene radnike.

  • Vanja

    20. decembar 2013 | 20:43

    Mislim da su ovde stvari postavljene naglavačke, kao i sve ostalo. Nije stvar "jahanja" ko koga, za to se ide na hipodrom. Treba preformulisata:"Zašto su plate kod privatnika toliko niske, ukoliko su cene i marže evropske? ". Ovo pitanje je trebalo postaviti odavno. Zato su plate tako niske ukoliko sve što plaćamo, plaćamo kao u sred Beča ili Londona? Zato onda taj radnik nema evropsku platu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA