• 9

JOSIPOVIĆ: Budimo ljudi, a ne vukovi!

- Jesmo li zaista prihvatili evropske demokratske vrednosti ili je postupak pristupanja EU bio tek maskenbal, jesmo li se samo pravili kako uvažavamo ljudska i manjinska prava - pitao je Josipović

  • 9

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kritički se osvrnuo na stanje u Hrvatskoj, što je ocenjeno kao neuobičajeno za tradicionalni božićni i novogodišnji prijem.
Josipović je rekao da sve može biti i bolje i da "jedni prema drugima treba da budemo ljudi, a ne vukovi".

Povodom nacionalističkih ispada na sportskim manifestacijama, Josipović je rekao da su mngi razočarani, jer su duh političke, verske i druge isključivosti i radikalizam ponovo na delu u Hrvatskoj, trujući, kako je rekao, duše, posebno mladih, mržnjom i isključivošću.
- Zemlja kao što je naša, morala bi znati kud vode ekstremizmi i netolerancija. Imali smo tragičan 20. vek, i ne želimo da nam se on ponovi u istom ili sličnom izdanju. Politike mržnje, koketiranje s fašizmom i totalitarizmom iskušenje su, ne samo za nas, već i za mnoge države, pa i etablirane demokratije Evropske unije - poručio je Josipović na tradicionalnom novogodišnjem koktelu.

Govoreći o sukobima oko prava manjina, homoseksualaca i srpske manjine na ćirilicu, predsednik je upitao: "Jesmo li zaista prihvatili evropske demokratske vrednosti ili je postupak pristupanja EU bio tek maskenbal, jesmo li se samo pravili kako uvažavamo ljudska i manjinska prava?", rekao je Josipović.
Osvrnuvši se na nedavni referendum o braku kao zajednici muškarca i žene, Josipović je zapitao da li se u Hrvatskoj "demokratske inštitucije koriste da bi se ostvarili nedemokratski ciljevi".
(Teegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima