REKORD: Priliv od srpskog turizma milijardu $!

RepubličkI zavod za statistiku saopštio je da je od januara do oktobra ove godine u Srbiji boravilo ukupno 1,9 miliona turista, najviše iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rusije i Slovenije

  • 0

Turistička organizacija Srbije saopštila je da bi devizni priliv od turizma do kraja ove godine mogao dostići rekordnih milijardu dolara.

Od januara do oktobra ove godine ostvareni devizni priliv od turizma iznosio je 855 miliona dolara, što je za 15 odsto više nego u istom periodu 2012. godine.

U TOS-u su izrazili očekivanje da bi, ako se nastavi trend rasta, kao i zbog nedavno održanog Svetskog prvenstva u rukometu za žene čiji je domaćin bila Srbija, devizni priliv od turizma u ovoj godini mogao dostići milijardu dolara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do oktobra ove godine u Srbiji je boravilo ukupno 1,9 miliona turista (1.904.116), što je četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Od ukupnog broja gostiju, domaći su činili 59 odsto (1.116.108), odnosno jedan procenat manje nego prošle godine, dok je stranih bilo 13 odsto više nego prošle godine ili 788.008.

U Beogradu je zabeležen rast turista od osam odsto, Novom Sadu šest, dok je u banjama Srbije u prvih deset meseci ove godine, bilo deset odsto više turista nego prošle godine.

Od januara do oktobra 2013. godine ostvareno je 5,7 miliona noćenja (5.767.870), što je približno prošlogodišnjem nivou, domaći turisti su ostvarili 4,7 miliona noćenja (4.070.936), ili tri odsto manje, dok su strani turisti ostvarili 1,6 miliona noćenja (1.696.934) ili 10 odsto više nego prošle godine.

Domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima, oko 43 odsto, planinama 30 odsto, a strani su najviše boravili u Beogradu, oko 49 odsto.

U Srbiji je najviše bilo turista iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rusije, Slovenije i Nemačke.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA