GORBAČOV: Putine i Obama smirite Ukrajince!

- Vladimire Vladimiroviču i gospodine Obama, molim vas da pronađete priliku i preduzmete odlučujući korak i pomognete Ukrajini da se vrati na put mirnog razvoja - stoji u pismu Gorbačova

  • 16

Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov (82) pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da zajedno sa svojim američkim kolegom Barakom Obamom posreduje u pregovorima da se okonča nasilje koje preti Ukrajini.

- Siguran sam da ste u stanju da postignete taj cilj. Strane koje se međusobno bore moraju zajedno da sednu i razgovaraju - naveo je Gorbačov.

Bivši lider je objavio na internet sajtu njegove fondacije otvoreno pismo.

- Vladimire Vladimiroviču i gospodine Obama, molim vas da pronađete priliku i preduzmete odlučujući korak i pomognete Ukrajini da se vrati na put mirnog razvoja - stoji u pismu Gorbačova.

On je upozorio da konflikt u Ukrajini može da ugrozi ovu zemlju, ali i njene susede, Evropu i ceo svet.

- Ne smemo da dozvolimo da Ukrajinci zarate protiv Ukrajinaca. To je užasan apsurd. Ali izgleda da je situacija takva da bez pomoći i saradnje dvojice autoritativnih predstavnika dve zemlje, može da dođe do katastrofe - istakao je Gorbačov istakavši da su njegove majka i supruga bile Ukrajinke.

Dvomesečni mirni protesti u Kijevu pretvorili su se ove nedelje u okršaje demonstranata i policije u kojima su pale prve žrtve, nakon što je u ponedeljak stupio na snagu zakon kojim su zabranjena masovna javna okupljanja.

Antivladine proteste organizovala je opozicija kao odgovor na prekid pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i istovremenog jačanja ekonomskih veza sa Rusijom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • locco

    23. januar 2014 | 17:00

    A sto se ti javljas prozapadna izajico nad izdajicama ,ugrobario si pola pravoslavnog sveta i ti pticas o smirivanju.izlazis iz svoje rupe po nalogu da bi ucestvovao u proizvodnji nove drame.

  • Ferguson 549

    23. januar 2014 | 17:04

    Da oni popravljaju ono sto si ti sjeb...

  • Ivanjica

    23. januar 2014 | 18:21

    Ko tebe šta pita, "američka ispušena muštiklo."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA