ŠVERC-KOMERC CVETA: Švercuju se violine, usoljena creva, testosteron i kineske ikone!

Iako su narkotici uvek popularni za švercovanje, tu su i duvan, oružje, poštanske markice, ali i kineske ikone koje predstavljaju duboreze naših svetaca sa blago iskošenim očima

  • 8

Carinski magacini, u kojima se nalaze stvari oduzete zbog krijumčarenja, dupke su puni. Kako kažu u Upravi carina, skoro svakog dana carinici imaju po neku zaplenu. Švercuje se sve, od hrane, životinja, oružja, muzičkih instrumenata, usoljenih creva, čokolada, do droge koja je uvek zanimljiva.

Kada carinici utvrde da neko pokušava da prošvercuje ljude, oružje, veću količinu cigareta ili drogu, zovu se nadležni organi MUP Srbije, kojima se osobe uhvaćene na delu, kao i roba koju su pokušavali da prokrijumčare, predaju.

Ukoliko, pak, pokušavaju da prošvercuju bilo šta drugo poput neke robe, a tokom pregleda se utvrdi da za nju nemaju adekvatnu dokumentaciju, ona se privremeno oduzima. Tada se utvrđuje njena količina i predaje nadležnoj carinarnici koja protiv krijumčara pokreće prekršajni postupak, dok se roba smešta u neko od carinskih skladišta.

- Roba koja se povremeno oduzme, skladišti se u okviru carinarnice gde je oduzeta. Ona tu ostaje dok se ne završi sudski proces kojim se odlučuje da li će biti vraćena, uništena ili će ići na dalju prodaju. Kada se prodaje takva vrsta robe, organizuje se javna licitacija. Na njoj učestvuju isključivo pravna lica, osim u slučaju kada se prodaju vozila ili plovni objekti - kaže načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina, Marko Ćirković.

U skladištima carine nalaze se raznovrsni predmeti, pa izjava "od igle do lokomotive" ovde dobija svoje pravo značenje. Od motora, preko poljoprovrednih mašina, muzičkih instrumenata, igračaka, garderobe, do različitih prehrambenih proizvoda i 3.000 čokolada koje su nedavno oduzete, tu čekaju ishod sudskih procesa.

- Generalno, ne postoji roba koja se najčešće zaplenjuje. Uglavnom krijumčarenu robu diktira cena na tržištu: ukoliko je nešto jeftinije u Srbiji, a skuplje u susednim zemljama, logično je da će ta roba pokušati da se izveze i obrnuto. Nije neuobičajeno da jedan švercer, koji je prošle godine švercovao hranu, ove godine počne da krijumčari naftu ili cigarete. Ipak, narkotici su uvek zanimljivi zato što su zabranjeni i automatski imaju veliku cenu na bilo kojem tržištu - dodaje Ćirković.

Tako je, nedavno, u Poštu Beograd iz Perua, pristigla pošiljka veće količine kokaina u tečnom stanju koji je bio sakriven u 126 plastičnih loptica, kamufliranih u suvo voće.

Lobanja i rogovi argalskog muflona su i dalje najinteresantnija stvar koju su carinici zaplenili. Ipak, po zanimljivosti ne zaostaje ni tarantula koja se nalazila u poštanskoj pošiljci, ampule testosterona, antikvarne violine iz XIX veka, ali i usoljena creva, različite poštanske markice, kao i kineske ikone - duborezi naših svetaca sa blago iskošenim očima.

Što se kreativnosti tiče, krijumčari su vrlo inventivni. Od kreativnijih švercera, izdvaja se makedonski državljanin koji je pokušao da prošvercuje pištolj, tako što ga je sakrio u hlebu. Tu je i nakit koji je bio sakriven, ni manje ni više, nego u ajvaru, zlato u tetrapaku od soka, kokain u dečjim cipelicama ili kamagra u kutijama od keksa. Istakli su se i šverceri koji su sve šupljine automobila ispunili novcem, pa je ukupno zaplenjeno čak tri miliona evra.

- To je večita igra, kako bi se žargonski reklo, mačke i miša. Na njima je da uvedu nove načine za krijumčarenje i švercovanje, a na nama da im onemogućimo da u tome budu uspešni. Uprava carina ima i deset mobilnih skenera koji nam mnogo olakšavaju rad. A ukoliko neka švercovana roba i prođe preko granice, tu su dubinske kontrole koje carinicima na teritoriji cele zemlje daju mogućnost da prekontrolišu vozila koja su im sumnjiva - objašnjava Ćirković.

Za pokušaje krijumčarenja robe propisane su visoke novčane kazne i to od jednostrukog do četvorostrukog iznosa njene vrednosti. Uz novčanu kaznu propisana je i mera oduzimanja robe. Ako vrednost te robe prelazi jednu trećinu vrednosti vozila kojim je transportovana, i ono će biti privremeno oduzeto. Ukoliko se, pak, radi o pokušaju krijumčarenja ljudi, droge ili oružja, što sa sobom povlači krivičnu odgovornost, krijumčar će zajedno sa onim što je pokušao da prokrijumčari biti predat policiji.

(Marija Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA