Janukovič raspisuje vanredne izbore?

Poslanik Jurij Mirošničenko je rekao da je Janukovič prošle nedelje razgovarao sa poslanicima iz svoje Partije regiona i rekao im da postoji mogućnost raspisivanja vanrednih izbora

  • 1

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič mogao bi raspisati vanredne izbore ako ne bude drugog načina za rešavanje krize u zemlji, izjavio je danas njegov predstavnik u parlamentu.

Poslanik Jurij Mirošničenko je rekao da je Janukovič prošle nedelje razgovarao sa poslanicima iz svoje Partije regiona i rekao im da postoji mogućnost raspisivanja vanrednih izbora.

Mirošničenko je u emisiji "Sloboda govora" na kanalu ICTV kazao da niko ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja.

- Predsednik je rekao da, ukoliko mi, političari, ne možemo da se dogovorimo, da donesemo odluku i ispunimo je, onda je jedini demokratski način za rešavanje situacije izmena Ustava i raspisivanje vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora - istakao je Miroščenko, prenela je agencija Ukrinform.

Ukrajinska opozicija će danas na zasedanju parlamenta predstaviti zahteve za oslobađanje uhapšenih demonstranata i smanjenje predsedničkih nadležnosti, dok u Kijev ponovo dolazi visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton u novom pokušaju da se okonča kriza koja traje već dva meseca.

Janukovič je juče rekao da su masovni protesti protiv njegove vlade "ekstremizam", dok EU i SAD razmatraju slanje ekonomske pomoći u cilju rešavanja političke krize.

EU i SAD su eventualnu ekonomsku pomoć uslovine demokratskim reformama i formiranjem nove vlade.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Njuland takođe će posetiti Ukrajinu ove nedelje kako bi izvršila pritisak na Janukoviča.

Janukovič, koji se juče vratio sa četvorodnevnog bolovanja, odmah je kritikovao antivladin pokret kao "radikalizam i podsticanje na mržnju iza kojih se krije borba za vlast".

Ulični protesti u Ukrajini, na kojima su poginula najmanje dva demonstranta i dva policajca, izazvali su varnice u odnosima između Rusije i Zapada.

Hiljade demonstranata i dalje "kampuju" na kijevskom Trgu nezavisnosti i u zgradama vlade koje su zauzeli.

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič je izjavila da EU i njeni strani partneri razgovaraju o tome kako da pomognu ukrajinskoj privredi, ali je istakla da će svaka pomoć biti uslovljena političkim reformama ili formiranjem nove vlade.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je kazala da su razgovori "tek u preliminarnoj fazi".

- Konsultujemo se sa EU i drugim partnerima oko pomoći koja će Ukrajini možda biti potrebna posle formiranja nove tehničke vlade, dok se ta zemlja vraća na put ekonomskog zdravlja preko MMF - dodala je ona, preneo je AFP.

Opozicioni lider Arsenij Jacenjuk je tražio "Maršalov plan" za Ukrajinu, rekavši da je neophodni minimum 11 milijardi evra koje je Rusija svojevremeno obećala Ukrajini. Diplomate EU, međutim, kažu da ne treba očekivati da će Ukrajini biti data velika sredstva.

- Biće teško ponuditi isto onoliko koliko su ponudili Rusi - izjavio je jedan diplomata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA