Lukašenko proteruje EU diplomate

Zvanični Minsk opozvao i svoje ambasadore iz Brisela i Varšave, zbog odluke EU da uvede sankcije Belorusiji

  • 1

Zvanični Minsk danas je zahtevao od šefa delegacije Evropske unije u Belorusiji i ambasadora Poljske da napuste zemlju. Belorusija je, takođe, opozvala svoje ambasadore iz Brisela i Varšave. Ovaj potez usledio je posle odluke EU da uvede nove sankcije beloruskim fizičkim licima zbog daljeg ugrožavanja ljudskih prava od strane režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

- Predložili smo da se šef delegacije EU u Belorusiji i ambasador Poljske u Belorusiji vrate u svoje prestonice radi konsultacija i razgovoraju s njihovim rukovodiocima o čvrstom stavu beloruske strane da su pritisci i sankcije neprihvatljivi - rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Belorusije Andrej Savinjih.

On je dodao da je Minsk opozvao svoje izaslanike u Briselu i Varšavi i da bi "mogao da preduzme i druge mere zaštite svojih interesa od daljeg pritiska". Takođe, on je najavio da će zvanični Minsk staviti na "crnu listu" pojedince koji su omogućili uvođenje sankcija protiv Belorusije.

Ministri inostranih poslova 27 država članica EU juče su doneli odluku da zamrznu račune i uvedu viznu zabranu za 21 novog visokog beloruskog zvaničnika, za koje se smatra da su uključeni u pokušaje gušenja opozicije u zemlji.  Sankcije prema 21 licu biće pridodate listi od 200 fizičkih lica koji se već nalaze na "crnoj listi EU" zbog stalne represije prema civilnom društvu u Belorusiji.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Terezia Uzel Đurin

    16. maj 2012 | 10:21

    Takođe, on je najavio da će zvanični Minsk staviti na “crnu listu” pojedince koji su omogućili uvođenje sankcija protiv Belorusije. Već poznato...Crne liste...streljanja,kazamati,Goli otoci... Takve debile koji takva obećanja daju treba skloniti na smeće istorije...Uspalio se jer njegovi kriminalci ne mofgu i dalje rovariti po svetu...Pazi sad,a rovarili po Srbiji ,tajkunišu i danas,a Srbija ćuti i još ih bira u vlast... DOKLE VIŠE BRE SKOTINE NIJEDNE? ODJEBITE IZ SRBIJE NACISTIČKE SLUGE DA MOŽE SRBIJA VEĆ JEDNOM DISATI NORMALNO TEREZIA UZEL ĐURIN

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA