Pada Zakon o Pravosudnoj akademiji

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika upozoravalo je na izabiranje kandidata Pravosudne akademije po automatizmu, 2013. godine, istakao je predsednik udruženja Nenad Stefanović

  • 0

Ustavni sud je utvrdio da pojedine odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Odluka Ustavnog suda znači da deo strategije o reformi pravosuđa postaje protivustavan, rekao je predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Nenad Stefanović i dodao da je to samo jedna od inicijativa koje je to udruženje podnelo.

- Mi smo podnosioci jedne od 11 ustavnih inicijativa kojima sa osporavaju ustavnost odredbi o Pravosudnoj akademiji. Ustavni sud je doneo odluku kojom je ocenio da su odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji protivustavne, a koje se tiču načina izbora sudija i tužilaca - kaže Stefanović.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika  upozoravalo je na izabiranje kandidata Pravosudne akademije po automatizmu, 2013. godine, piše B92.

- Na oglasu koji je oglašen od strane Visokog saveta sudstva u martu, prijavilo se 500 kandidata, čije prijave nisu uzete u razmatranje, zbog postojanja i primene Zakona o Pravosudnoj akademiji, a izabrano je 20 kandidata Pravosudne akademije koji su danas sudije i zamenici tužilaca - rekao je Stefanović.

Ovo udruženje očekuje u narednom periodu još odluka Ustavnog suda. Jedna od njih je da su odredbe Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu, koje su upodobljene odredbama Zakona o Pravosudnoj akademiji, a koje se tiču načina izbora sudija i tužilaca, takođe protivustavne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA