• 15

Da li su u Ukrajini na vlast došli neonacisti? (FOTO)

Uklanjanje spomenika Lenjinu, kao i poslednje skidanje statue "Sovjetski vojnik" pokrenulo je spekulacije da su većinu demonstranata na ukrajinskim trgovima u stvari činili neonacisti

  • 15

Spomenik "Sovjetski vojnik" koji je podignut u znak sećanja na žrtve sovjetske armije koje su poginule u borbi protiv nacističkih snaga u zapadnoj Ukrajini uklonjen je. Skidanju ovog spomenika prethodilo je sklanjanje i dvadesetak Lenjinovih statua koje su, nakon uklanjanja, bile išarane neonacističkim simbolima.

Uklanjanje spomenika "Sovjetski vojnik" u gradu Strii u regionu Lviv okrenula je novi list u haosu koji je zahvatio Ukrajinu i podstekao na nacionalističke prizvuke.

Na sajtu gradske uprave pojavila se priča o spomeniku koji je podignut 1965. godine, ali nigde nije napomenuto da je izdata potvrda za njegovo rušenje.

Foto: Wikipedia/Ykvach

Foto: Wikipedia/Ykvach

Poslednja, od 25 statua Lenjina, koje su nedavno sklionjene dogodio se u Dnjepropetrovsku kada su ljudi pomoću konopaca i testera uklonili sa postolja. Slova po spomeniku skidana su jedno po jedno, a demonstranti su ih zadržali kao suvenire.

Nakon skidanja biste "Lenjinov trg" preimenovan je u "Trg heroja Majdana" u znak sećanja na žrtve poginule na protestima u Ukrajini.

Janukovič je nedavno u jednom TV obraćanju događaje u zemlji nazvao najgorom političkom krizom i uporedio ih sa usponom nacističke ideologije 1930.

- Sad vidimo slične stvari koje su se dešavale i 1930. kada su nacisti došli na vlast. Oni su zabranili političke partije. Sad je isto, zabranjuju partije, uhode, biju ljude pale kancelarije - rekao je Janukovič za kojim je izdata potera zbog masovnog ubistva građana.

Foto: vk.com / Nestor P'yasetsky

Foto: vk.com / Nestor P'yasetsky

Kijevski Trg nezavisnost, u proteklom periodu bio je nalik ratnoj zoni, na njemu su se okupljali demonstranti tražeći ispunjenje zahteva, a sve je eskaliralo i ljudskim žrtvama.

Fotografije koje su se pojavljivale u medijima svedočile su i o demonstrantima koji su na svojoj odeći imali neonacističke oznake. Jedna od takvih grupa je i "Desni sektor" koji su imali značajnu ulogu u ustanku. Navodi medija ukazuju da je ovaj segment opozicije sastavljen od posleratnih nacističkih kolaboracionista - Organizacija ukrajinskih nacionalista, među kojima su i razni fudbalski huligani, kao i manje nacionalistističke bande.

(Telegraf. rs / Izvor: rt.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodoljub

    Pravilnije bi bilo reci da je u Ukrajini na vlast dosao NATO . Oni koji nose neke funkcije ( predsednik, premijer, ministar itd. ) samo izvrsavaju naredjenja koja dobijaju od NATO i CAIA . Njihova je uloga : statisti u komadu koji rezira CIA, a scenario pise NATO . A tacno je da medju njima ima nacista, razbojnika i placenika . Svako ima svoju ulogu, od Turcinova i Jacenjuka do Jarosa.

  • ja

    Fasizam se radja zapad cuti jer su glavni glumci u tom filmu,a srbija pognute glave sa lancem oko vrata slusa kao malo dete svoju mamu EU i nemacku.mozemo se nazvati croatia 2

  • miroslav

    kako samo lupate ... glupo je cise citati komentare

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima