KRALJ GLUME: Na današnji dan preminuo je Danilo Bata Stojković (VIDEO)

Legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta, koji je preminuo pre 12 godina na današnji dan, je tokom svog života igrao u 161 ostvarenju

  • 9

Na današnji dan, 2002. godine, preminuo je legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta Danilo Bata Stojković. Svoju više nego usprešnu karijeru je započeo kao pozorišni glumac u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1959. godine, da bi tri godine kasnije postao stalni član Ateljea 212.

U filmske vode Bata ulazi 1964. godine, kada glumi u ostvarenju "Izdajnik". Tokom sedamdesetih godina imao je niz manjih filmskih i televizijskih uloga, od kojih su najpoznatije one u serijama "Diplomci" i "Grlom u jagode", kao i ona u čuvenoj "Nacionalnoj klasi".

Pogledajte Batu Stojkovića u seriji "Diplomci":

Slavu i popularnost stekao je onda kada je počeo da sarađuje sa dramskim piscem Dušanom Kovačevićem i rediteljem Slobodanom Šijanom. Osamdesetih godina Bata je tumačio nezaboravne uloge u legendarnim filmovima kao što su "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug","Balkanski špijun", "Varljivo leto 68″.

Stojkovićeve rečenice iz ovih filmova i dan-danas se citiraju sa oduševljenjem.

Bata Stojković u "Varljivom letu":

Devedesetih godina mogli smo ga videti u ostvarenjima kao što su "Bure baruta", "Andergraund", "Tri karte za Holivud" i drugim. Svoje poslednje nastupe imao u pozorištu Zvezdara teatar. Preminuo je 16. marta 2002. u 67 godini života.

Da podsetimo, Danilo Bata Stojković dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima su "Zlatna arena" 1984. na festivalu u Puli,"Dobričin prsten" 1990. godine (nagrada za životno delo), nagrada "Pavle Vujisić" 1998. godine. Interesantna činjenica iz njegovog života je da je Bata ponavljao razred u 14 godini. Takođe, naš legendarni glumac nikada nije otkazivao pozorišne predstave. U njegovu čast, u Vrnjačkoj banji se svake godine tradicionalno održava manifestacija "Dani Bate Stojkovića".

Bata Stojković u predstavi "Profesionalac":

Bata Stojković u filmu "Kako sam sistematski uništen od idiota":

Bata Stojković u seriji "Grlom u jagode":

Bata Stojković u filmu "Idemo dalje":

Bata Stojković u filmu "Balkanska pravila":

Bata Stojković u filmu "Crni bombarder":

Bata Stojković u filmu "Balkanski špijun":

Bata Stojković u filmu "Maratonci trče počasni krug":

Bata Stojković u filmu "Ko to tamo peva":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA