Beli dvor ostaje državi!

Odluka o zahtevu Karađorđevića će biti doneta u legalnom postupku kao i za sve ostale građane, pa će ono što bude moglo da se vrati u naturi biti i vraćeno, a ono što ne može biti obeštećeno

  • 13

S obzirom na to da je reč o zakonom zaštićenom dobru nulte kategorije, kompleks Belog dvora ne može biti predmet vraćanja imovine, ipak, Agencija za restituciju će se izjasniti formalno o zahtevu koji je dinastija Karađorđević podnela još 28. januara, ali tek sledeće godine.

- Predmet je veoma obiman, pa je treba više vremena za njegovu obradu. Dvor, po zakonu, ne može biti predmet naturalne restitucije, baš kao ni slike i druge umetnine od izuzetne važnosti koje se nalaze u njemu ili u Narodnom muzeju  - kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Kako prenose "Novosti", članom 18. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju predviđeno je da se ne vraćaju nekretnine koje na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Stavom 1 tačkom 8 pomenutog člana čak je decidno dvorski kompleks izuzet od naturalnog povraćaja, a pošto je ceo kompleks neotuđiva celina, iz njega ne može biti izneta nijedna umetnička slika, luster ili komad nameštaja.

To ne znači da će kompletan zahtev 10 kraljevih naslednika biti odbijen, jer je porodica tražila svu imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938, podeljena na tri dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja. U zahtevu se nalaze: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuća u Aberdarevoj 1 (nasledstvo kraljice Marije), livade kod Sokobanje i nameštaj, umetnine, skulpture, srebrnina...

Odluka o zahtevu Karađorđevića će biti doneta u legalnom postupku kao i za sve ostale građane, pa će ono što bude moglo da se vrati u naturi biti i vraćeno, a ono što ne može, a nije kulturno dobro nulte kategorije, kao na primer zgrada u Aberdarevoj, biti obeštećeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misirac

    26. septembar 2014 | 17:00

    Vratiti im ono što su dobili i od Slovenije.Ništa,tim potomcima kukavica i pobegulja.Navedite mi jednoga Karađorđevića koji nije bežao iz Srbije kada je bilo najteže.Tražim jednog hrabrog Karađorđevića.Obrenovići su prava dinastija

  • Kikks

    26. septembar 2014 | 17:05

    To i jeste srpska imovina

  • Ini

    26. septembar 2014 | 23:51

    Jos traze imovinu a zive na teret gradjana Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA