KUKASTI KRST USRED BEOGRADA: Otkud nacistički simbol u Manježu? (FOTO) (VIDEO)

Najverovatnije da autor izgleda parka Manjež nije imao na umu simbol nacističke Nemačke, ali se nikome ne može zameriti ako u obliku staza i centra jednog od najpoznatijih beogradskih parkova, prepozna kukasti krst

  • 28

Džinovski kukasti krst nalazi se u parku Manjež, a ljudi po njemu gaze da toga nisu ni svesni.

Naime, tek kad se pogleda iz vazduha, pomoću servisa "Google Earth", moguće je uočiti ovaj simbol nacističke Nemačke.

Najverovatnije da autor izgleda parka Manjež nije imao na umu simbol nacističke Nemačke, ali se nikome ne može zameriti ako u obliku staza i centra jednog od najpoznatijih beogradskih parkova, prepozna kukasti krst.

Na tom mestu je sve do 1931. bio smešten Gardijski konjički puk sa štalama i kasarnama. Park je podignut između 1931. i 1933. godine na osnovu postavke Generalnog plana iz 1923.

Projektant parka, inženjer Aleksandar Krstić, pionir je moderne hortikulture na našim prostorima. Park predstavlja jednu od retkih zelenih površina užeg dela grada, podignutih između dva svetska rata, oblikovanu po principima klasičnog stila.

Na raznim forumima povela se polemika da li je ovo zaista simbol kukastog krsta ili je nešto drugo u pitanju, a mi vas pozivamo da u komentarima ostavite vaše mišljenje na šta vam liči centralni deo parka Manjež.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VLADE

    28. novembar 2014 | 13:22

    AKO JE OVO KUKASTI KRST JA SAM KRALJEVIC MARKO.TRLA BABA LAN DA JOJ PRODJE DAN!

  • Simo.at

    28. novembar 2014 | 13:44

    Ovo nema veze sa kukastim krstom.

  • ciko

    28. novembar 2014 | 13:21

    Simbol svastika je postojala i prije Hitlera, pa bi se onda svaki spomenik, koji posjeduje taj simbol mogao okarakterisati kao nacistički. To što je jedan umobolnik preuzeo taj simbol ne mora da znači, da on označava nešto pogrešno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA