ODUZIMAJTE DOZVOLE, UDARAJTE PO DŽEPU: Pogledajte šta mladi misle o vožnji u pijanom stanju (VIDEO)

Pitali smo mlade Beograđane kakav je njihov stav o vožnji pod dejstvom alkohola, kao i koje kazne i ograničenja bi uveli kako bi se povećala bezbednost učesnika u saobraćaju

  • 32

Učestale saobraćajne nesreće u kojima su akteri mlade osobe ovih dana potresaju Srbiju. Vožnja pod dejstvom alkohola, nepoštovanje ograničenja, ali i neefikasnost pojedinih institucija i sistema kažnjavanja doveli su do toga da mladi sve više ginu na putevima Srbije.

Vozač BMW-a smrti ima 17 prijava, policija ga osam puta hvatala bez vozačke!

Ministarstvo saobraćaja predložilo je neke izmene Zakona o saobraćaju koje bi se odnosile na mlade vozače. Vozači do 21. godine starosti neće moći da voze automobile jače od 56 kilovata po toni (76 konjskih snaga), a takođe će biti zabranjena vožnja između ponoći i šest časova ujutru.

Predloženo je i ponovno polaganje vozačkog ispita za one koji sakupe devet kaznenih poena - upola manje od broja poena za starije vozače.

STEFANOVIĆ: Mladi vozači neće smeti da voze od 23h do 6h!

Radna grupa MUP iznela je predlog da se probna vozačka dozvola izdaje na dve godine, umesto na godinu dana, koliko sada iznosi rok važenja. Takođe, predloženo je i da se granica dozvoljene količine alkohola u krvi smanji na 0,2 promila.

Pitali smo mlade Beograđane šta misle o predlozima izmena Zakona o saobraćaju i koja kazna je adekvatna za vozače koji su uhvaćeni za volanom u pijanom stanju.

- Ne slažem se predlozima da se ograniči kubikaža, ali smatram da bi trebalo voditi računa o tome da takva kola voze iskusniji vozači. Mislim da je u redu predlog da se poveća starosna granica za dobijanje vozačke - rekao je Dejan M. (18) i dodao da bi vozače trebalo kažnjavati zaplenom vozila.

Pored predloga za izmenu zakona, izneseni su i predlozi koji bi pospešili edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju. Narodni poslanik i član Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infastrukturu i telekomunikacije, Saša Mirković predložio je uvođenje saobraćajnog vaspitanja u osnovne škole u Srbiji od 1. septembra.

Deca u saobraćaju najčešće stradaju kao putnici motornih vozila, kao pešaci i vozači bicikala - podaci su Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije. Podsetimo, Telegraf je pokrenuo inicijativu za zabranu točenja alkoholnih pića mlađima od 21 godinu!

Pogledajte šta mladi Beograđani misle o vožnji pod dejstvom alkohola i Zakonu o saobraćaju:

(A. M./ D. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ETO RESENJA

    9. decembar 2014 | 18:40

    1. Naterati policiju da radi. 2. Naterati sudove da rade.3.naterati putare da rade. 4. naterati saobracajni fakultet da radi.5.uvesti nultu toleranciju na alkohol. 6.uvesti strogu kontrolu na psihosomatske supstance i nultu toleranciju.7.zatvoriti sve lokale posle ponoci. 8.PIJANOJ I DROGIRANOJ GOSPODI TRAJNO ZABRANITI DA VOZE I REGISTRUJU VOZILO.

  • ves77

    9. decembar 2014 | 19:59

    Samo žestoke kazne, odmah, ili zatvor.

  • Milan

    9. decembar 2014 | 18:46

    Za sve vozace 0% alkohola za vreme voznje.Neka vozi ko ne pije ili TAXI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA