SRPSKI NOVINARI NA SKUPU PODRŠKE ŠARLIJU: Masakr je pucanj u slobodu izražavanja!

- Ovo je poslednja opomena, jer ovo nije samo o pucanju u ljude, u novinare, ovo je pucanje u slobodu izražavanja. Ovo je bitka za odbranu elementarnih ljudskih sloboda čije su žrtve, nažalost, ovog puta bili novinari - izjavio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović

  • 16

Par stotina građana okupilo se u 18 časova, ispred Francuskog kulturnog centra u Beogradu, kako bi odali počast kolegama ubijenim u terorističkom napadu na satirični nedeljnik Šarli ebdo u Parizu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije  (NUNS) pozvalo je medijske radnike i druge građane na skup solidarnosti sa francuskim novinarima ubijenim u jučerasnjem bezumnom terorističkom napadu na tu redakciju.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović izjavio je da je ovo je jedan od ključnih momenata u novijoj istoriji novinarstva.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

SALMAN RUŽDI: Ja sam uz Šarli ebdo, "poštovanje vere" je postala fraza koja znači "strah od religije"

Ako ovaj događaj u Parizu ne pokrene svest i kod novinara, ali i drugih struktura, da nešto drastično mora da se menja u položaju novinara i njihovom tretiranju, plašim se da smo na jako lošem putu. Ovo je, čini mi se, poslednja opomena, jer ovo nije samo o pucanju u ljude, u novinare, ovo je pucanje u slobodu izražavanja. Ovo je bitka za odbranu elementarnih ljudskih sloboda čije su žrtve, nažalost, ovog puta bili novinari - rekao je  Obradović.

Na skupu su pored mnoštva građana, novinara i državljana Francuske bili prisutni i ministar kulture Ivan Tasovac, Saša Mirković, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

KRVAVI TRAGOVI I RAZBACANI PAPIRI: Evo kako je izgledala redakcija magazina ODMAH posle masakra! (FOTO)

- Ljudi koji su umrli juče igrali su veliku ulogu u mom životu još od detinjstva. Odrastao sam uz tradiciju satiričnog pisanja. Bio sam zatečen i jako potrešen kada se to dogodilo. Mnogim ljudima je jako žao, i nije to pitanje religije koja je danas generalno sinonim za glupost. Šali ebdo je pokušao svojim radom da šokira, ali ne u negativnom smislu - rekao je za Telegraf Florian koji je svojim prisustvom na skupu odao poštu svojim sugrađanima poginulim u tragičnom napadu.

Prisutni, koji su palili sveće u znak žalosti, mahom su govorili da je nedopustivo da slobodu medija diktiraju teroristički napadi, kao i da je osnovno pravo svakog novinara sloboda izražavanja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

TERORISTI SU OPKOLJENI! Helikopteri nadleću šumu u koju su pobegla dvojica ubica, policija sve pretresa!

Mnogo sugrađana se slikalo sa natpisom: "Ja sam Šarli" i na taj način odalo poštu ubijenim novinarima.

- Strašno! Jako sam potresena zbog tog strašnog čina teroristilke organizacije. Mislim da je ovakav gest nedopustiv u 21. veku - rekla je vidno potresena sugrađanka D. J.

(M. Pavić / A. Batoćanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PSG

    8. januar 2015 | 20:59

    Taj nedeljnik je svojim umobolnim karikaturama sirio mrznju prema svima koji nisu levo orijentisani...pogledaj te samo kako su nas Srbe prestavljali kao najstrasnije monstrume koji siluju i ubijaju decu.

  • Ajkula

    8. januar 2015 | 21:08

    Ja nisam Sharli! Oni su bili seljačka novina, a ne satirični časopis. Satira je Branislav Nušić, a ne ovo sprdanje sa religijom na najprizemniji način. A pri tom su 99 vrlo jasno pljuvali Srbe sa dve naslovne strane. Ne opravdavam ubistva, ali oni su bili klasične budale koje su zloupotrebile slobodu štampe.

  • Mi-6

    9. januar 2015 | 00:00

    Što oni nisu žalili novinare RTS ZA VREME NATO BOMBARDOVANJA..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA