PET NOVIH STANICA ZA "BG VOZ": Evo kuda će sve Beograđani uskoro moći brzo i bez gužve!

Grad Beograd i "Železnice Srbije" počeli realizaciju ambicioznog projekta vrednog 14 miliona evra. Siniša Mali najavio je nove linije, destinacije, stanice, kompozicije...

  • 4

Pet novih stanica za "BG voz", produžena linija do Resnika i Ovče, kao i nove železničke kompozicije, ambiciozan su plan predviđen Protokolom o saradnji koji su potpisali Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, i Miroslav Stojčić, generalni direktor "Železnica Srbije", posle obilaska radova u Prokupu.

Stanice "BG voza" trebalo bi da budu usklađene sa stajalištima gradskog prevoza. Protokolom je predviđeno i postojanje sistema "parkiraj i vozi" tako da vozači uz "bus plus" karticu i simboličnu naknadu mogu da koriste parking, uđu u voz i mnogo brže stignu u centar grada.

Za godinu dana se očekuje početak rada druge linije "BG voza" od stanice Prokop do Resnika, izgradnja novih stajališta u Kamendinu, Altini, Senjaku, Košutnjaku i Krnjači, a po završetku izgradnje drugog koloseka pruge do Pančeva, predviđeno je i produženje prve linije do Ovče. U realizaciju planiranog biće uloženo 14 miliona evra.

bg_voz

Gradonačelnik Beograda istakao je da se "BG voz" pokazao kao vrlo pouzdan vid transporta, čiji je prosek kašnjenja oko devet sekundi.Ipak, smatra da može da bude još bolji.

-Želimo da unapredimo "BG voz", da imamo veći broj lepih stanica, neke nove linije, ali prevashodno da poboljšamo kvalitet usluga koje Beograđani trenutno imaju - rekao je Mali.

- Razmotrićemo i pravce ka Lazarevcu i Mladenovcu, a nameravamo da kupimo još nekoliko kompozicija vozova. To će omogućiti da se pojačaju dolasci i odlasci, a samim tim i poboljša kvalitet "BG voza" koji svakodnevno preveze više od 30.000 Beograđana.

Gradonačelnik je istakao da realizacija planiranih radova ne zahteva velika ulaganja i da će se unapređenjem već postojeće infrastrukture beogradskog čvora, koju koristi "BG voz", poboljšati taj vid transporta putnika Radove će zajednički da finansiraju grad i "Železnice Srbije" kroz komercijalni aranžman. "Železnice" će izdvojiti sredstva, a grad će im to nadoknaditi kroz plaćanje broja pređenih kilometara.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

ULAZ NA PERONE

Govoreći o novim stanicama, Mali je rekao da će neke od njih biti zatvorenog tipa, u koje će moći da se uđe samo ukoliko se na ulazu validira karta.

- One koje ne budu tako organizovane imaće validatore na samom peronu, a tu će biti i kontrolori, tako da ćemo imati usaglašen sistem - istakao je gradonačelnik.

Miroslav Stojčić, direktor "Železnica Srbije", rekao je da je cilj ovog preduzeća da Beograđanima obezbedi sve potrebne uslove za kvalitetniji prevoz. On se složio sa gradonačelnikom da ipak postoji prostor da se kvalitet usluga poboljša. Između ostalog i kada se radi o čistoći i održavanju higijene u vozilima.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanja

    27. februar 2015 | 14:06

    Moja jedina zamerka BG vozu je sto se veoma tesko penje u vagone. Posebno je nezgodan za starije ljude. A invalidi ne mogu ni da pridju. Cesto koristim ovaj vid prevoza. Koristim stanicu Novi Beograd. Svaki put sam iznenedjena sto na stanici nema nikakva nasteresnica i zastita od kise. Osim toga stepenice su veoma stme i mracne, A istovremeno su bacene pare na maketu Terazija koja je do pre neki dan bila pored.

  • zp

    27. februar 2015 | 13:26

    A kada ce stanica "Zemun Polje" da bude stvarno u Zemun Polju a ne na plavim horizontima?

  • Goran

    27. februar 2015 | 16:50

    Revitalizujte i elektrificirajte postojeci kolosek ka padinskoj skeli koji je nekad koristila secerana i pomocice mnogim ljudima leve obale dunava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA