EVO I KAKO: Ubice i silovatelji u srpskim zatvorima mogu da završe državni fakultet!

Po izlasku iz zatvora, diploma koju osuđenici steknu iza rešetaka je važeća i jednako rangirana kao diploma osobe koja je svoje obrazovanje sticala sa slobode

  • 15

Naučeni smo da zločince najstrože kažnjavamo (bilo verbalno ili fizički), da podržavamo torturu nad njima po principu "oko za oko, zub za zub", da se zgrozimo nad njihovim zlodelima i prokomentarišemo njihove zločine rečima koje nismo ni znali da imamo u sebi.

Ali, kako reagujemo kada saznamo da su zločinci-osuđenici u zatvorima u kojima služe kazne tretirani lepo? Da imaju beneficije kakve mnogi na slobodi nemaju? Da se o njima vodi briga, da im se daju šanse, da im se neguje život? Mišljenja su, sigurno, podeljena.

Jedna od mnogih beneficija koju osuđenici dobijaju je i sticanje i/ili produžetak već stečenog obrazovanja.

Naime, osuđenicima je data mogućnost da steknu najviše diplome dok služe svoju kaznu. I dok će jedni, verovatno, reagovati burno smatrajući da osuđeni ne zaslužuju tu šansu, drugi će smatrati da je pružanje mogućnosti za dalje obrazovanje za te ljude odlična stvar, nova šansa i nova nada. Ipak, većina je u svet kriminala ušla zbog neobrazovanosti i nemogućnosti da dođu do posla, ali i neobrazovane sredine.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

U razgovoru sa Zoranom Vučićević, savetnicom za medije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, saznali smo da osuđenici, i muškarci i žene, imaju od države organizovan obrazovni program po kom mogu da se školuju za vreme svog boravka u zatvoru.

Naime, organizuju se razni kursevi, na koje ume da se prijavi i po 15, 20 osuđenika i osuđenica (svako u ustanovi u kojoj služi kaznu) gde im je pruženo kvalitetno obrazovanje iz predmeta za koji su se prijavili. Neki, doduše, ubrzo odustanu jer im je previše teško ili su se odvikli od obaveza.

Naravno, pohađanje ovih kurseva je fakultativno, pa tako ni osuđenici ni osuđenice nisu primorani da uče.

Nije neobično da pojedinci iz zatvora izađu sa fakultetskom diplomom, magistraturom, pa i doktorskom diplomom.

Foto: AP Foto: AP

Država organizuje ne samo nastavu koju drže univerzitetski profesori državnih fakulteta već i daje pravo polaganja ispita i sticanja punopravne diplome.

Po izlasku iz zatvora, osuđenik ima diplomu određene osnovne i/ili srednje škole, kao i fakulteta koji je završio dok je služio kaznu. Po izlasku iz zatvora, ta diploma je važeća i jednako rangirana kao diploma osobe koja je svoje obrazovanje sticala sa slobode.

I verovatno će prva reakcija većine biti "Meni će taj zločinac da oduzme posao", što je, možda, s jedne strane opravdano, sa druge ne. Obrazovanje je, ipak, odličan način da se prethodno osuđeni resocijalizuju posle zatvora. 

U svakom slučaju, da biste dobili posao, potrebna je potvrda da niste osuđivani. U našoj državi, kao i mnogim državama širom sveta, za sada, i dalje se "čist dosije" ceni više nego fakultetska diploma.

(Emilija Cvijanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iv

    16. mart 2015 | 19:01

    Pre svega treba razlikovati tezinu zlocina, pa tako za monstrume poput pedofila, ubica i silovatelja kazne trebaju biti maksimalne pa cak i dozivotne pa nek uce u zatvoru do mile volje- diploma njima ionako nece trebati. S druge strane, treba dati sansu onima koje pocinili neki prekrsaj zbog gluposti/mladosti i iskreno se pokajali, hriscanski je pruziti ruku pomoci u takvim slucajevima a i rad od majmuna napravio coveka, pa ce mozda i skola od delikventa napraviti korisnog clana drustva.

  • Kiddo

    16. mart 2015 | 19:22

    Ja bih jedino tamo i diplomirala na vrijeme, da me zatvore i knjigu u sake, to mi je sto mi je. :-)

  • Deki

    16. mart 2015 | 19:53

    Jesu li na budzetu ili samofinansirajuci?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA