POČEO SAJAM TURIZMA: Beograd ove godine juri rekord u broju turista! (FOTO)

Popularni vodič "Lonely planet" proglasio je Beograd za jednu od top deset destinacija u svetu koje treba posetiti

  • 1

Međunarodni sajam turizma, 38. po redu, počeo je danas na Beogradskom sajmu. Zvanično ga je otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali naglasio je da je za Beograd turizam jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija, privredna grana i istakao da je prošle godine zabeležen rekordan prihod od turizma.

Ovo je zvanično najlepša zgrada u Beogradu (FOTO)

- Svaki deveti zaposleni u Beogradu je tokom sezone bio zaposlen u turizmu i ovo su razultati koji nas obavezuju da u budućnosti budemo još bolji. Prošle godine imali smo 14 odsto više turista u odnosu na 2014. godinu, 24 odsto je veći prihod od boravišne takse u odnosu na istu godinu, što su sve pokazatelji koji govore u prilog tome da turisti koji dođu u Beograd duže ostaju u našem gradu, što je i bio naš cilj - rekao je Mali.

(EKSKLUZIVNO) IZ ŠVAJCARSKE S LJUBAVLJU: Stigli novi zeleni beogradski tramvaji! (FOTO)

Otvaranju sajma prisustvovali su i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i gradski sekretar za privredu Tijana Maljković.

Mali je podsetio da je popularni vodič "Lonely planet" proglasio Beograd za jednu od top deset destinacija u svetu koje treba posetiti, kao i da je krajem prošle godine prestonica dobila priznanje kao jedan od tri najbolja grada za kongresni turizam u ovom delu Evrope.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Rezultati koje smo postigli su dobri, ali ne i dovoljni. U 2016. želimo da oborimo rekord i po broju turista i po prihodu od turizma. Razloga za optimizam ima više. Primera radi, u novembru 2014. u Beogradu je bilo 76 hotela, a danas ih je 89. Ovu godinu ćemo krenuti izgradnjom "W", "Sent Ridžis" i "Hilton" hotela, i to poverenje koje veliki međunarodni hotelski lanci imaju u Beograd nas obavezuje da budemo bolji, ali je i pokazatelj da smo na pravom putu - rekao je Mali i dodao da Beograd zajedno s Vladom Srbije radi na unapređenju infrastrukture.

Beograd potpisao sporazum sa Lukoilom: Dobićemo 20 MILIONA za buduće projekte

Prema njegovim rečima, prošle godine je započela izgradnja Beograda na vodi i posle nekoliko decenija otvorena nova železnička stanica "Prokop".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Radimo na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, proširujemo aerodrom, a naš nacionalni prevoznik "Air Serbia" pokrenuće ove godine direktne letove za Njujork, čime će Beograd i Srbija postati vrata i most između Severne Amerike i ovog dela Evrope. Sledeće nedelje krećemo i sa objavom poziva za partnera za "Sava centar", jer želimo da nađemo nekoga ko će nam pomoći da unapredimo ovu instituciju kao lidera u kongresnom turizmu. Sve te investicije i projekti daju nam za pravo da budemo optimisti i da se nadamo boljim rezultatima - rekao je Mali, zahvalivši svima koji su učestvovali u pripremi sajma, kao i Sloveniji, koja je ovogodišnja zemlja partner.

Gradonačelnik je posebno zahvalio i našem proslavljenom glumcu Bati Živojinoviću, koji je, iako bolestan, prihvatio da snimi promotivni spot pod nazivom "Beograd - siguran grad", koji je namenjen promotivnoj kampanji u Aziji.

I MLADENOVAC ĆE SE REKONSTRUISATI: Izdvojeno dva miliona evra za ovu opštinu

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija bezbedna zemlja za sve one koji žele da je posete i da su svi dobrodošli, bili s Istoka ili Zapada.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Beograd je kosmopolitski grad, ali isto tako i Novi Sad, Niš i mnoga druga mesta u Srbiji - rekao je Vučić i najavio da će se u  infrastrukturu gradova na Dunavu, uložiti skoro 10 miliona evra, kako bi se doprinelo regionalnom turizmu.

Mnogo toga će biti urađeno i za unapređenje banjskog turizma i putne infrastrukture ka planinskim centrima, a ulaganja su planirana i za sređivanje fasada u Beogradu, Novom Sadu i Nišu kako bi postali "siti brejk" destinacije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da zahvaljujući Vladi Srbije turizam konačno dobija mesto koje mu na privrednoj mapi pripada, precizirajući da se na sajmu očekuje oko 75.000 posetilaca. Ljajić je najavio da će naredne godine partner biti Crna Gora. On je naglasio da je cilj da se iskoristi regionalni turistički potencijal kako bi se privukli turisti iz čitavog sveta.

VAŽAN DAN ZA BEOGRAD: Potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom Simens

Posle zvaničnog otvaranja Sajma turizma, u društvu ministra privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravka Počivalšeka, premijer, čelnici Grada i republike obišli su štand Slovenije, TOB-a, TOS-a i Abu Dabija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Gradonačelnik je na štandu Turističke organizacije Beograda premijeru Aleksandru Vučiću i brojnim gostima predstavio novi logo TOB-a "Go Belgrade" i istakao da logo predstavlja Beograd kao grad mladih, sporta i razonode. On je predstavio i promotovni sport "Beograd - siguran grad" s glumcem Batom Živojinovićem.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je dodao da je Beograd dobio nagradu za najbolji grad za organizaciju sportskih manifestacija i najavio da će Beograd u ovoj godini biti organizator više od 60 međunarodnih sportskih manifestacija, kao i nekoliko manifestacija kulturnog i zabavnog karaktera. Među njima je najbitniji Bir fest, gde se očekuje veliki broj domaćih i stranih tursita. Nikodijević je zaključio da je bitno istaći da je Beograd bezbedan grad, što je za turiste najvažnije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • culafic vinkac

    18. februar 2016 | 20:25

    Srbija je najbezbednija zemlja u regionu stoga je i najprivlacnija kada je turizam u pitanju,stoga ne treba sumnjati da cemo biti medju prvima po broju turista jer nam je bezbednost na apsolutno zavidnom nivoi.Osim toga Beograd je lepo uredjen grad i ima se sta ponuditi vrlo interesantno turistima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA