PRE TAČNO 75 GODINA BEOGRAD JE PRETVOREN U PEPEO: Nacisti ubili 2.274 ljudi, a onda osnovana NDH! (VIDEO)

Aprilski napad na Jugoslaviju je bio odmazda za 27. mart 1941. kada su oboreni vlada i namesništvo, čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević

  • 20

Na današnji dan, u ranim jutarnjim satima 6. aprila 1941. godine, bez ikakve objave počeo je napad nacističke Nemačke na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju, tačnije, bombardovanje Beograda.

U tom trenutku Jugoslavija je uvučena u Drugi svetski rat, a u više vazdušnih napada na Beograd koji su počeli u 6.30 sati i trajali dva dana, učestvovalo je 484 nemačkih aviona, od čega 234 bombardera i skoro 120 lovačkih aviona.

Nikada nije utvrđeno koliko ljudi je izgubilo život, ali se priča da ih je bilo 2.274, dok su Nemačke procene govorile da ih je bilo znatno manje, između 1.500 i 1.700.

Bombardovanjem u Beogradu je uništen veliki deo stambenih zgrada i infrastrukture, kao i spomenici kulture, među kojima je bila i nacionalna biblioteka na Kosančićevom vencu, u kojoj je tada uništeno više od 350.000 knjiga, rukopisa i starih zapisa.

Povod za aprilski napad na Jugoslaviju je bio odmazda za 27. mart 1941. kada su vlada i namesništvo oboreni, a na čijem čelu je bio knez Pavle Karađorđević. Taj puč je odredio sudbinu Jugoslavije i stavio je na put ka bloku zemalja protivnica nacističke Nemačke, a dogodio se jedan sat iza ponoći.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Čim se vest o puču raširila po Jugoslaviji, u Beogradu i drugim gradovima su izbile velike demonstracije u znak podrške građana tom puču, a ostao je upamćen po parolama "Bolje grob nego rob" i "Bolje rat nego pakt", a sve to je na neki način podržao i Vinston Čerčil svojom izjavom da je "Jugoslavija pronašla svoju dušu".

Inače, pučem je poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu u kojem su bile Nemačka, Italija i Japan od 25. marta, protiv kojeg je bio veliki deo građana.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Srpska crkva, patriotske grupe i opozicione stranke su vest o državnom udaru primile s velikim oduševljenjem, ali je zato 6. marta usledio brutalni napad Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, nakon kojeg je Jugoslavija ostala rasparčana, a neacistički okupatori su formirali takozvanu Nezavisnu državu Hrvatsku, veliku Albaniju, veliku Bugarsku.

O tačnom satu napada beogradsku vladu je obavestio naš vojni ataše u Berlinu, pukovnik Vladimir Vauhnik. Jugoslovenska vojska je kapitulirala 17. aprila.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Георгий

    6. april 2016 | 09:21

    I tu su nam čorbu skuvali englezi, najpodliji narod na svetu! Još tada su nas odvratili od Evropskih integracija.

  • Rade

    6. april 2016 | 09:36

    Osnovana NDH,osnovani Četnici,Ljotičevci,Nedičevci,Domobranci,Bela Garda i ostali domači izdajnici i ostala gamad šugava.Žao mi je što ih Nisu Partizani a kasnije UDBA i OZNA do kraja iztrebili!

  • Marinko

    6. april 2016 | 09:01

    Digli smo glas i protiv murata i turaka i ugara i hitlera,i svaki put smo prosli kako smo prosli,mozemo biti ponosni na to,da smo se uvek protivili zlocincima ma koliko oni mocni i jaki bili,ima li smo hrabrosti..ali pitam dal smo imali pameti? kako bi prosli da smo cutali?? Barem te 1941.. jel ko krivi hrvate,madjare,bugare,italijane, danas? NIKO .."postide" se samo kad se pomene koja godisnjica rata i posle svi zaborave koje su to kukavicke fasisticke drzave bile,i eto ih danas,svima je bolje nego nama. A mi ocemo sa saveznicima,oni nas posle bombardovali jace nego hitler,kao da slome silu osovine.. prvo pamet pa onda hrabrost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA