Đilas i Antić zasadili nova stabla u Šumicama (FOTO)

Gradonačelnik i predsednik beogradskog parlamenta najavljuju krivične i prekršajne prijave protiv odgovornih i saglasni su u oceni da je gradu naneta nenadoknadiva šteta zbog nelegalne seče stabala

  • 1

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas i predsednik beogradskog parlamenta Aleksandar Antić zasadili su nova stabla javora na mestu nelegalno posečenih u naselju Šumice. Grad Beograd je juče poništio dozvolu o izgradnji balona ispred Sportskog centra "Šumice", zbog kojeg je bilo posečeno sedam stabala ovog drveta. Gradonačelnik Đilas apeluje da se ovo pitanje ne politizuje ni na jedan način.

Ðilas je poručio da na prostoru ispred sportskog centra "Šumice" neće biti izgrađen balon za mali fudbal, već da će tu biti drveće, klupe, ljuljaške, teretane na otvorenom za sve građane. On je najavio da će protiv odgovornih, odnosno protiv onih koji su bili direktori u vreme davanja dozvole i onih koji su potpisali ugovor, kao i protiv onih koji su sekli stabla, biti podnete prekršajne i krivične prijave.

- Pa neka Tužilaštvo utvrdi šta je bilo po zakonu, a šta ne. Sečenje ovih stabala sigurno nije bilo po zakonu - smatra Ðilas.

ĐILAS: SARADNJA SVIH POLITIČKIH STRANAKA 

Gradonačelnik Beograda objasnio je da je grad Beograd juče poništio dozvolu za izgradnju balona, kao i da je to htela da uradi i Opština Voždovac, u kojoj je Demokratska stranka u opoziciji, a vlast predvodi Srpska napredna stranka. On je dodao da je time postignuto jedinstvo svih političkih stranaka koje rade u Beogradu, navodeći da je to dobro i da tako treba da bude slučaj i u budućnosti.

- Ne želimo da se ovo politizuje na bilo kakav način. Dozvola je data u vreme jedne vlasti, u kojoj je participirala i stranka koju predstavljam, ugovor je potpisan za vreme druge vlasti, urađeno je šta je urađeno. Gradsko pravobranilaštvo će podneti prekrešajne i krivične prijave protiv svih za koje sumnjamo da su umešani, a onda će Tužilaštvo da proceni ko je kriv. Nemojte da pričamo o strankama, ovo je nešto sto je potpuno izvan stranaka - apelovao je Ðilas.

On se građanima tog dela grada zahvalio što su "digli glas" i time omogućili da javnost sazna sve o ovom problemu, te pozvao i druge građane koji imaju neku ideju ili problem da jave gradskoj upravi, koja će naći načina da im pomogne.

- Mi ćemo se na ovaj način ponašati i dalje. Ja znam da danas svi govore o vladi i ko će biti premijer, ali za mene i Antića bavljene politikom je bavljenje ovakvim stvarima. Mi ćemo se na takav način ponašati i dalje - poručio je Ðilas.

ANTIĆ: NENADOKNADIVA ŠTETA

Aleksandar Antić je rekao da će se gradska vlast suprotstaviti svakoj sličnoj "potpunoj neodmerenosti" prilikom izgradnje nekih komercijalnih sadržaja. Uz najavu da će Grad u 2012. godini zasaditi 800 hektara novih šuma, Antić je istakao da grad prethodnih godina nije isekao nijedno jedino stablo ukoliko to nije bila najveća potreba razvoja Beograda.

- Zbog toga ovo što mi danas radimo nije samo simbolično, već je upravo politika grada. Beograd mora da sadi novu šumu i da se pošumljava. Na žalost, ovo što se ovde desilo je nenadoknadiva šteta, reč je o stablima koja su stara preko 50 godina i to je nešto što zaslužuje najveću osudu - konstatovao je Antić sa žaljenjem.

Sedam stabala javora ispred SC "Šumice" posečeno je pre nedelju dana kako bi na tom mestu bio izgrađen balon za mali fudbal, a građani tog dela grada, koji su prisustvovali sadnji novih, tada su zaustavili seču i obratili se policiji.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nare

    30. maj 2012 | 17:45

    mogli su bar tu vrecu sa korena da skinu pa onda da posade drvo.... strucnjaci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA