Pored ovog BRODA prolazite svaki dan, a nemate pojma kakvu KRVAVU TAJNU krije! (FOTO)

Tokom 1914. i 1915. godine Bodrog je učestvovao u bombardovanju i kao podrška napadima na Beograd, predstavlja raritet svetskih razmera, kao jedini preostali bojni brod iz grupe rečnih monitora sa kojih je izvršen prvi artiljerijski udar u Prvom svetskom ratu

  • 4

U noći 28. jula 1914. godine, samo nekoliko sati nakon objave Prvog svetskog rata, oko 23 časa, sa broda Bodrog ispaljena je prva granata na našu prestonicu.

Brod koji je započeo Prvi svetski rat sad je olupina u blatu! (FOTO)

Ovaj brod, koji sada nosi ime rečni monitor Sava bio je ratni plen, menjao je ime i države, tri puta je potapan i vađen iz Dunava i Save. Danas je zarđao i nalazi se kod vojnog sidrišta na Ušću, gde je premešten 18. decembra sa Ade Huje.

U novembru 2015. godine formirana je Projektna grupa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za sprovođenje mera za sanaciju i restauraciju kulturnog dobra rečnog monitora Sava. Njen zadatak je da sagleda stanje broda i proceni obim neophodnih mera za sanaciju i restauraciju. Trenutno je u toku izrada Projekta za sanaciju, koja će se najverovatnije izvršiti u nekoliko faza, u skladu sa prilivom sredstava koja budu određena za tu namenu. Nakon sanacije biće odlučeno na kojoj lokaciji će se brod - muzej nalaziti.

Foto: Ministarstvo odbrane Foto: Ministarstvo odbrane

Rečni monitor Sava, bivši Bodrog, je 2006. godine utvrđen za kulturno dobro Republike Srbije. U tom periodu nalazio se u privatnom vlasništvu kao deo flote preduzeća „Dunav grupa agregati“ iz Novog Sada i koristio se kao pristanište za prelazak na drugi plovni objekat.  Ministarstvo odbrane kupilo je rečni monitor Sava za iznos od 2.250.000 dinara.

Zbog značaja koji je imao u Prvom svetskom ratu, cilj Ministarstva odbrane i Vojske Srbije jeste da se brod pretvori u brod - muzej.

Biografija bivšeg Bodroga je definitivno vredna istorijskih romana i naučnih monografija, prve hice u Prvom svetskom ratu ispalila je jedinica Dunavske flote sa njega, i to samo nekoliko dana nakon objave rata, kada je gađan Beograd i to sa tri bojna broda: Bodrog, Temeš i Samoš.

Foto: Ministarstvo odbrane Foto: Ministarstvo odbrane

Tokom 1914. i 1915. godine Bodrog je učestvovao u bombardovanju i kao podrška napadima na Beograd, predstavlja raritet svetskih razmera, kao jedini preostali bojni brod iz grupe rečnih monitora sa kojih je izvršen prvi artiljerijski udar u Prvom svetskom ratu, i koji je jedan od deset plovila tog tipa na svetu. Brod svedoči i o pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu, jer predstavlja ratni plen Vojske Kraljevine Srbije iz 1918. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mgm

    7. septembar 2016 | 22:37

    Kako li izgledaju ovi koji nisu kulturno dobro?

  • Loki

    7. septembar 2016 | 22:07

    Sa ovog broda je ispaljeno prvo tane u prvom svetskom ratu.pre par godina je dolazila delegacija iz Austrije da kupi taj monitor ali ga tadasnji ministar kulture Braca Petkovic nije dao.bile su u pitanju ozbiljne pare ,Braca je znao kolika je prava istorisks vrednost tog broda.

  • Bojana

    8. septembar 2016 | 07:19

    Trose se pare na sanaciju gomile gvozdja -_- boze me sacuvaj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA