≫ 

ANTIGRAFITI: Beograd našao način da stane na put GRAFITIMA koji uništavaju FASADE, a nije UDAR PO DŽEPU!

Grad Beograd preduzeo je mere kako bi sprečio narušavanje lepote Beograda

  • 3

Beogradske fasade sve češće krase neugledni grafiti koje je nemoguće ignorisati. I, dok ih jedni kritikuju, drugi ih podržavaju i misle da je to jedan vid "slobode izražavanja", pa se na društvenim mrežama sve češće vodi polemika ko je u pravu.

Bilo kako bilo, po novim propisima za sve one koji crtaju grafite kazna će biti društveno - koristan rad. Dok nemačka prestonica godišnje troši desetak miliona evra na čišćenje grafita, srpska prestonica se, pošto ta sredstva nema, opredelila za neke druge metode.

NEMA VIŠE BILBORDA I GRAFITA: Evo koje izmene u prestonici donosi KATALOG URBANE OPREME

Foto-ilustracija: freeimages.com/zeafonso Foto-ilustracija: freeimages.com/zeafonso

Gradski menadžer Goran Vesić, za Telegraf kaže da je Grad Beograd preduzeo mere kako bi sprečio narušavanje lepote Beograda.

- Sve nove zgrade u fasadama će ubuduće imati u donjem delu ugrađenu antigrafit boju koja će omogućiti da se grafiti lakše skidaju. Ta boja nije nimalo jeftina, ali ona sa druge strane omogućava da se grafiti lakše čiste i da ne ostane nikakva mrlja. Ta boja biće korišćena za fasade koje rekonstruišemo na Kosančićevom vencu, kao i za sve nove fasade u gradu - rekao je za Telegraf gradski menadžer Goran Vesić.

Foto: 021.rs Foto: 021.rs

On je dodao da je potrebno da se organizuje edukativna akcija u kojoj bi učestvovale javne ličnosti, kako bi ljudi shvatili da pisanje grafita ruži grad, i da to nije nešto što je poželjno. Na taj način bi se mladi, ali i oni stariji edukovali kako da čuvaju svoj grad.

Sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, za Telegraf kaže da bi bilo dobro kada bi se možda odredilo neko mesto na kojem bi crtači grafita mogli da ih iscrtavaju, ali da to bude jedino mesto.

- Imamo lep grad, i neke fasade su divne, ali se njihova lepota ne vidi od grafita. Apelovao bih na ljude da ne iscrtavaju grafite po fasadama, i da ne ruže grad. A, možda bi se na neki način i sprečilo iscrtavanje kada bismo im omogućili neko mesto koje bi namenski bilo za grafite - rekao je Trivan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • :)

    8. septembar 2016 | 17:30

    A to sto nam je ceo grad prljav i smrdljiv,fasade crne,nista.kao bitni im grafiti

  • Dobrica

    9. septembar 2016 | 12:06

    Neki GRAFITI i ulepsavaju fasade. Bolje kaznite gospodu koja seta svoje mezimce i pusta ih s' oprostenjem da pisaju po fasadama i to novim. E njima uvedite drustveno koristan rad. Ili ih naterajte da kupuju pelene za svoje ljubimce.

  • Ljudmila

    9. septembar 2016 | 18:12

    Kako neugledni grafiti mogu "krasiti" fasade? Pitam se. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA