• 0

Siniša Mali i Li Mančang o kineskim investicijama u Beogradu (FOTO)

Kineski ambasador je pokazao interesovanje za projekat za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i za projekat toplodalekovoda između Termoelektrane "Nikola Tesla" i "Beogradskih elektrana"

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa ambasadorom NR Kine Li Mančangom, sa kojim je razgovarao o kineskim investicijama u Beogradu, kao i o načinima na koji dva naroda mogu dodatno da se povežu.

DOBIO SAM ZADATAK OD SI ĐINPINGA DA ODMAH REALIZUJEMO PROJEKTE, poručuje kineski ambasador Li Mančang

Gradonačelnik je istakao da je Beograd po prvi put u istoriji dobio kreditni rejting B1, koji je jednak rejtingu Republike Srbije, što je naišlo na odličnu reakciju bankara i stranih investitora. Mali je dodao da su na ovaj način potvrđeni dosadašnji napori gradske vlasti koji se tiču konsolidacije javnih finansija, kao i da je potvrđena podrška Republike Srbije Gradu Beogradu.

Kineski ambasador je pokazao interesovanje za projekat za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i za projekat toplodalekovoda između Termoelektrane „Nikola Tesla” i „Beogradskih elektrana”. Gradonačelnik je informisao ambasadora o trenutnom statusu projekta za izgradnju postrojenja i o različitim opcijama koje grad razmatra za njegovo finsiranje, koje podrazumevaju i učešće kineskih investitora i banaka.

Foto: Promo

Foto: Promo

Kada je reč o projektu toplodalekovoda, Mali je naglasio da je završena projektna dokumentacija i da se zajedno sa republikom radi na definisanju pravnog modela za njegovu realizaciju.

Kineski ambasador je takođe istakao da postoji interesovanje da kinesko udruženje, koje čini preko 700 kompanija koje se bave osvetljenjem, organizuje festival svetlosti na Kalemegdanu, koji bi mogao da bude održan u aprilu naredne godine u okviru manifestacije „Dani Beograda”. Ovo udruženje je zainteresovano i za izgradnju fabrike u Industrijskom parku, koji će biti izgrađen za kineske kompanije sa palilulske strane mosta Zemun–Borča.

Mali i Li su razgovarali i o putu Novi Beograd – Surčin, koji bi trebalo da se rekonstruiše 2018. godine, a gradonačelnik je istakao da je taj putni pravac jedan od prioriteta. U narednom periodu treba da bude potpisan ugovor o kreditu, nakon čega će grad da učestvuje u realizaciji, iako nije ugovorna strana.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Sagovornici su razgovarali i o kupovini elektrobusa, koji su se do sada pokazali kao odlično prevozno sredstvo. Gradonačelnik je napomenuo da su za malo manje od dva meseca prešli 6.000 kilometara i da će grad nastojati da kupi još nekoliko desetina elektrobusa, uz povoljnije uslove finansiranja. Ideja je da se ovaj način prevoza što više koristi u centru grada, kako bi se smanjila zagađenost vazduha.

Na sastanku je bilo reči i o održavanju manifestacije „Dani Pekinga u Beogradu” sledeće godine, kao i o „Danima Beograda” u Pekingu 2018. godine.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima