Prva četa žandarmerije u Srbiji osnovana je pre 155 godina: Njihov zadatak bio je da čuvaju Beograd i to su radili ČASNO I SRČANO (FOTO)

Već, 1883. godine, žandarmerija uspešno učestvuje u gušenju oružane pobune, poznatoj u istoriji kao Timočka buna

  • 1

Ukazom Kneza Mihaila 1861. godine osnovana je prva žandarmerija u Srbiji čiji je zadatak bio da održava javni red i mir u Beogradu. U toj četi bilo je 120 pripadnika, od čega 15 konjanika sa posebnim uniformama i naoružanjem.

ZAJEDNIČKA AKCIJA BIA, MUP I ŽANDARMERIJE: Pali članovi kriminalne grupe Ramuša Tahirija

Odanost narodu i zemlji, kao i brojni podvizi generacija žandarma izgradili su časnu reputaciju jedinice, koja se nastavlja i danas.

Dokumentima o osnivanju utvrđena je i namena moderne Žandarmerije, a na osnovu analiziranja tadašnjih bezbednosnih izazova u zemlji, kao i kapaciteta samog bezbednosnog sistema države.

Ova jedinica je već naredne godine spasla Beograd, 1862. godine, u vreme događaja oko Čukur česme, jer je to bila jedina sposobna organizovana i naoružana formacija da se suprotstavi turskoj vojsci iz tvrđave.

Nebojša Stefanović obišao pripadnike Žandarmerije: Srbija je bezbedna uz našu policiju (FOTO)

Foto: Wikimedia Prva četa Žandarmerije, Foto: Wikimedia

Ostale snage su zatajile: stajaća vojska pojavila se tek posle dva dana, a narodna vojska se pojavila teka kada se sve završilo. Žandarmerija 1. aprila 1864. godine ulazi u sastav vojske i postaje jedan od četiri roda.

Knez Milan, 5. jula 1882. godine, po ugledu na francusku mobilnu žandarmeriju izdaje Ukaz po kome je osnovni zadatak žandarmerije čuvanje javnog reda i mira, kao i sprečavanje i gušenje pobune.

Već, 1883. godine, žandarmerija uspešno učestvuje u gušenju oružane pobune, poznatoj u istoriji kao Timočka buna. Od tada pa sve do sredine 20. veka žandarmerija je učestvovala u gušenju brojnih oružanih pobuna i velikih uličnih nereda čiji je osnovni cilj bio uspostava javnog reda i mira kao i zaštita života i imovine nedužnih građana.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

ČUDO TEHNIKE NA DUNAVU: Neverovatno MOĆNO izgleda borbeni čamac srpske Žandarmerije! (FOTO) (VIDEO)

Žandarmerija se sastoji od više od 3.500 pripadnika i ima glavne komande u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu. Svi odredi imaju svoju oblast odgovornosti, ali se po potrebi mogu angažovati na teritoriji cele države.

Glavni bezbednosni zadaci su: Uspostavljanje javnog reda i mira narušenog u većem obimu; Suzbijanja terorizma; Suzbijanje pobuna u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija; Suzbijanje nasilničkih grupa.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Ovako SRPSKA ŽANDARMERIJA pomaže ugroženima od POPLAVE! (FOTO)

Oduvek je ovaj posao mogao da radi samo dobro uvežban, častan, pošten i srčan čovek. Tako je ostalo do danas.

Možda, da Knez Mihailo nije doneo ovakvu odluku pre 155 godina, ne bismo imali takve hrabre momke, čiji ugled i rad prate i opravdavaju i nove generacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA