• 5

Prijavljena epidemija gripa u Beogradu

Epidemiju gripa na teritoriji Beograda Gradski zavod za javno zdravlje Beograda prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović - Batut"

  • 5

Na teritoriji Beograda prijavljena je danas epidemija gripa, a epidemilog Gradskog zavoda za javno zdravlje Garotić Ilić kaže da je u pitanju srednji intenzitet aktivnosti, i objasnila da to ne znači i da je proglašena epidemija.

Grip hara i po Vojvodini: U mnogim bolnicama zabranjene posete, ali još nema epidemije

Pala odluka: Svakog časa se očekuje proglašenje epidemije gripa u Beogradu

Epidemiju gripa na teritoriji Beograda Gradski zavod za javno zdravlje Beograda prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović - Batut".

- Mi smo danas prijavili epidemiju gripa na teritortiji Beograda s obzirom na to da je na teritoriji grada registrovan srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa - rekla je Ilić za Tanjug.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Ona je pojasnila da prijava epidemije ne znaci i proglašenje epidemije, te da proglašenje epidemije na nivou Srbije radi Ministarstvo zdravlja na preporuku Instituta "Batut".

Ona dodaje da su svim zdravstvenim ustanovama još prošle nedelje predložene mere kako da se ponašaju, te da te mere ostaju na snazi i sada pri prijavi epidemije.

- Sve zdravstvene ustanove imaju komisiju za intrahospitalne infekcije i imaju svog epidemiologa. U zavisnosti od zdravstvene ustanove, epidemiološke situacije, oni će odlučivati da li će biti ograničenih poseta ili čak zabrana poseta na odeljenjima koji su sa povećanim rizikom - pojašnjava ona.

Tokom prošle nedelje domovi zdravlja u Beogradu su registrovali povećan broj obolelih kako od akutnih respiratornih infekcija, tako i od oboljenja sličnih gripu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Registrovano je oko 27.000 obolelih od akutnih respiratoirnih infekcija, što je za 10 odsto više nego u nedelji koja joj je predhodila i registrovano je oko 1.600 obolelih od oboljenja sličnih gripu, ško je oko 4,7 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Garotić Ilić pojašnjava da se epidemija gripa proglašava kada postoji masovno oboljevanje ljudi sa teškim oblikom bolesti, a u pojedinim slučajevima čak i smrtnim ishodom, kada oboljhevanje ima uticaja na ekonomske i društvene tokove.

 Ona kaže da je preporuka za roditelje da bolesnu decu ne šalju u školu i vrtiće.

- Preporuka za vrtić je da svako dete sa simptomima koji ukazuju na respiratornu infekciju vaspitačice izoluju do dolaska roditelja - zakljucila je naša sagovornica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    Maja bravo za komentar!cele porodice popadale od virusa,

  • Brzòóki

    Depopulacija na delu. Opste je poznato da je grip, sto direktno sto indirektno, odgovoran bar za trecinu smrtnih ishoda medju najosetljivijim kategorijama stanovnistva, citaj - sirotinji. Dakle, proglasenje epidemije bi islo na ruku samo sirotinji, a to ne odgovora ovim odozgo.

  • Studenti

    Dali to sto smo svi gripozni sa temperaturom nije za epidiju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima