≫ 

Zapamtite dobro domaćina Vojkana: Otišao je iz Beograda na selo, a sad mu fali samo 1 stvar (FOTO)

Ekipa Telegrafa je posetila domaćina čije je malo životinjsko carstvo smešteno na obroncima Kosmaja u selu Koraćica

  • 24

Jedan vrlo vrlo neobičan oglas već dugo vremena nikako da bude zatvoren, a u njemu domaćin Vojkan Živojinović  sa Kosmaja traži konja ili ždrebe na poklon za svoju mini-farmu.

Poljupci, grljenje i igranje: Tigrić i kuca su najbolji drugari, od njih svi mogu da UČE

Dali su otkaze i otišli na selo: Kupili su koze i prave najukusnije stvari, a za sve u gradu imaju jasnu poruku (FOTO)

- Voleo bih da mi neko pokloni nekog mirnog konja ili ždrebe, jer mi je zamisao da otvorim centar za decu ometenu u razvoju, naravno besplatno, a da bih mogao da ishranim životinje, moraću i da naplaćujem časove jahanja, ljudima koji to mogu da priušte.

- Ako bi mi to neko učinio, verujte da bih mu bio dužan do kraja života, mogao bih da mu poklonim šta god hoće od podmlatka iz mog domaćinstva, nažalost, jariće smo ispoklanjali, ali biće prasića mangulice, domaćih pilića, ili rasnih štenaca vrhunskog karabasa, šarplaninca, ima kozjeg sira, jaja, mleka, ma sta god ko hoće i kako hoće - napisao je Vojkan u oglasu.

Ekipa Telegrafa je posetila domaćina čije je malo životinjsko carstvo smešteno na obroncima Kosmaja u selu Koraćica. Zatekli smo Vojkana kako hrani životinje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vojkan je diplomirani kulturolog novinar, svira bas gitaru, piše poeziju, za sebe kaže da je panker u duši koji se umorio od pritiska i brzog tempa koji nameće gradski život, pa je pre četiri godine odlučio da u Beogradu napusti posao i vrati se na svoju dedovinu, podno Kosmaja.

- Godinu dana nakon toga pridružila mi se i moja verenica Tatjana. Od samog početka mi je bila podrška u mojoj zamisli da se vratimo korenima i živimo u simbiozi s prirodom. Počeli smo sa par koza za naše potrebe, ubrzo smo počeli da proširujemo farmu, sada imamo preko 50 kozica, gajimo mangulice, koke nosilje, imamo jednu kobilu i magare, zečeve, pse , mačke - priča nam Vojkan Živojinović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zamisao Vojkana i Tanje je da prošire svoju farmu, da nabave još konja ili ždrebe, kako bi mogla početi sa radom školica jahanja, jer smatraju da deca u dodiru s prirodom postaju kreativnija i emocionalno inteligentnija.  U slobodno vreme Vojkan ide na kurseve i časove organske i biodinamičke proizvodnje i homeopatskog lečenja životinja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovakav način života iziskuje mnogo truda, životinje zahtevaju pažnju od jutra do mraka, ali životinje su pored dece, najlepša bića koja znaju da uzvrate ljubav, zato i želimo da pokrenemo školu jahanja koja bi se plaćala na dobrovoljnoj bazi, a mi bismo onda mogli deci s posebnim potrebama da priuštimo besplatno terapijsko jahanje - priča nam Tatjana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tokom obilaska farme, životinje su celo vreme išle za nama. Kod Vojkana sve životinje žive u slozi i sreći, tako se i psi igraju s jarićima, magare s kozama...

Kako bi pokrili troškove hrane za životinje koje ne vode na ispašu, a ima ih mnogo, Vojkan i Tanja prodaju kozji sir i mleko i jaja od svojih koka Australorp, za koje su dobili nagradu za najbolju rasu u Srbiji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Koze su se okozile, sada imaju mleka narednih sedam meseci i to je period kada može nešto da se zaradi. U maju počinje sezona tartufa, pa pravimo i kozji sir s tartufima koji je veoma tražen - priča nam Vojkan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Inače Tanja i Vojkan podstiču mlade uzgajivače tako što poklanjaju životinje ljudima koji žele da pokrenu svoj biznis. Uslov je samo da životinje ne mogu da se kolju.

Isto tako, napominju, ako neko ima viška ili želi da pokloni životinje može slobodno da im se obrati. Posebno bi sada dobrodošli konj ili ždrebe, a oni zauzvrat mogu pokloniti jariće, prasiće, kozji sir s tartufima, jaja, sve po želji i dogovoru.

Daljinac baner

(Jovana Jovanović Kulaš)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Irena

    5. april 2017 | 16:34

    Bravo mladi domacini, samo povratak na selo nas moze spasiti, ono treba da nam bude stub za zivot

  • Damica

    5. april 2017 | 16:28

    Ugledajte se na ove mlade,divne ljude,a ne da setate po gradu i protestujete.

  • Irena

    5. april 2017 | 16:36

    Vi sto imate para, isprsite se za jedno zdrebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA