RASHLAĐIVANJE U ZOO VRTU: Tuširanje, bazeni i fontane za životinje

Slonica Tvigi se na visokim temperaturama tušira tri puta dnevno, voda za foke se rashlađuje na 13 stepeni, a životinjama se daje više tečnosti i voća

  • 0

Tropske vrućine koje su prethodnih dana pogodile Srbiju nisu zaobišle ni Beogradski zoološki vrt, čiji stanovnici spas od letnje žege traže u bazenima, pećinama, ispod fontana, a u pomoć im po potrebi priskaču i radnici Vrta dobre nade koji ih, kad zatreba, i tuširaju.

Slon Tvigi, poreklom iz Azije, dnevnu dozu osveženja prima dva do tri puta dnevno, kada ga zaposleni u Zoološkom vrtu tuširaju, dok se foke čije je prirodno stanište u Baltičkom i Severnom moru, rashlađuju u bazenu, u kome se temperatura vode hladi za potrebe njegovih korisnika.

 I dva bela medveda sa Severnog pola spas od tropskih temperatura pronalaze u svom bazenu, a, kad zatreba, tu su zaposleni sa šmrkovima koji će ih istuširati po potrebi.

Na sličan način se rashlađuju i dva nilska konja iz Afrike, a sa tog kontinenta na Kalemegdan su stigle i zebre, žirafe, beli lavovi, antilope... kojima je, kako se čini, znatno lakše da prebrode veliku vrućinu.

Nađa Radović iz Beogradskog zoološkog vrta rekla je da se na životinjama vidi da im visoke temperature smetaju i da se za vreme njihovog trajanja one "malo ulenje", zbog čega se zavlače u hladovinu.

Ni Beogradski zoološki vrt ovog leta nisu zaobišle visoke i ekstremne temperature, tako da moramo da vodimo računa o životinjama i da ih na neki način rashladimo - naglasila je Radović i dodala da svi stanovnici Zoo vrta imaju prostor u koji mogu da se sakriju, kao što su pećine i jazbine.

U "kolekciji" životinja koje posetioci mogu videti na Kalemegdanu, nalaze se one koje vode poreklo iz Australije i Afrike i koje dobro podnose aktuelne vremenske uslove, kao što su kenguri, lavovi, žirafe, zebre, antilope, nojevi...

Radović je objasnila da za njih nije problem da prebrode tropski talas, mada uvek moraju imati dovoljno sveže vode.

Životinje kojima jako smetaju trenutni vremenski uslovi su, kako je naglasila, foke, beli medvedi, slonovi i sibirski kozorozi.

- To su sve one životinje kojima nismo mogli da obezbedimo da na zemlji imaju ciglu, kamen ili beton kao podlogu, pa u tim slučajevima pribegavamo nekim drugim metodama. Životinjama kojima je podloga vrela rashlađujemo je, da ne bi došlo do oštećenja jastučića na šapama i papaka kod papkara - ukazala je sagovornica.

Fokama je prošle godine obezbeđen sistem za rashlađivanje vode, čija se temperatura spušta na 13 do 15 stepeni i održava na tom nivou. Temperatura vode u kojoj žive foke, navela je Radović, nikako ne sme da pređe 17 stepeni, a voda kada izađe iz vodovoda već ima 22 stepena.

Za životinje spremni fontane, bazeni i više namirnica bogatih vodom 

Radović je naglasila i da se zaposleni u Zoo vrtu trude da svi prostori koji se grade imaju fontane i bazene, kako bi životinje u svakom trenutku mogle da se rashlade i da ne zavise toliko od zaposlenih.

To se dobro pokazalo kod ptica, koje najviše koriste fontane za kupanje, naglasila je Radović i dodala da životinje koje jedu voće i povrće tokom vrelih dana dobijaju veću količinu tih namirnica, kako bi u organizam unele što više tečnosti i da bi se na taj način sprečilo da dehidriraju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA