Prelepa zgrada narodne biblioteke je planula, ali to nije moralo da se desi te 1941. O ovome nas nisu učili na časovima istorije!

Još 1939. se prvi put pojavio plan za evakuaciju najvrednijih dragocenosti sa Kosančićevog venca, ali transport nikada nije krenuo

Komentari

  • Slobodan Vracar

    10. april 2017 | 14:01

    Poljaci i Nemci su rekonstruisali citave gradove a mi nemozemo jednu zgradu.Treba traziti pomoc od nemacke vlade ili njihovih privrednika i rekonstruisati staru zgradu biblioteke.

  • Ocajnono pero

    10. april 2017 | 13:41

    Procitao sm neke cinjenice, a ppnesto saznao i od drugih i ne znam da li su apsolutno tacne, ali mozda bi istrazivacko novinarstvo bi moglo pozabaviti tim. Naime u zapisima nemackih oficira tvrdi se da biblioteka nije bombardovana i da je unistena po ulasku Nemaca u Beograd, a da su u medjuvremenu sve vredne knjige stare zapise i gomile drugih dokumenata utovarili u stotinsk sanduka i sve odnrli u Nemacku. Nvodno srpski istoricari imaju saznanja i dokaze za to, ali niko nikada nije napravio popis nestale imovine niti je pptrazivao niti je trazena ratna odsteta. Zasto to bi nam trebali odgovoriti? Prrdlazem Trlegrafu da pokrene inicijativu prikupljanja sredstava od strane gradjan i izdvajanjem jednog dinara od prodatog primerka za obnovu i izgradnju iste zgrade biblioteke kao one koj je unistena. Smatram d to dugujemo sebi i svojim naslednicima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA