Da li se migranti iz centra grada sele zbog zaraze?

- Zarazne bolesti jesu određena pretnja po javno zdravlje, i po njih i po nas. Na sreću do sad se ništa nije desilo ali ne želimo da se desi pa posle da reagujemo. Želimo da sprečimo da se tako nešto dogodi, jer u parku nisu uslovi za čoveka - kaže Ivan Mišković, portparol Komeserijata za izbeglice i migracije

  • 17

U centru Beograda do kraja maja ne bi trebalo da se nalazi nijedan migrant, koji će umesto u parkovima kod autobuske stanice i Ekonomskog fakulteta ubuduće boraviti u prihvatnim centrima, a inostrani mediji prenose da se naša zemlja na ovaj korak odlučila zbog rastućeg rizika od zaraznih bolesti. U Komeserijatu za izbeglice i migracije kažu da takvih problema za sada nema, ali da pretnja postoji ukoliko se migranti ne smeste u adekvatan smeštaj.

Izmeštanje migranata trajaće oko 20 dana: Više neće biti u centru Beograda

STRAŠNA VEST: Čovek ZARAŽEN MALARIJOM pobegao iz bolnice, LUTA BEOGRADOM!

Na ovim lokacijama u Beogradu ima oko 1.000 migranata, koliko je i obezbeđeno kreveta u prihvatnim centrima u Adaševcima, Somboru, Krnjači... Oni su već počeli da se izjašnjavaju gde bi da budu smešteni, a kako saznajemo u Komeserijatu za izbeglice i migracije.

printskrin: middleeastmonitor.com printskrin: middleeastmonitor.com

U Komeserijatu za izbeglice i migracije, međutim, kažu za Telegraf.rs da oni ne premeštaju izbeglice zbog zaraze, da one nisu prisutne iako predstavljaju pretnju i po naše i po zdravlje migranata. Portparol Komeserijata Ivan Mišković objašnjava za naš portal da je ovaj korak posledice...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Njihovo izmeštanje je neminovoino posle toliko vremena koje su oni proveli tu. Raščišćavali smo taj park, iseljavali ih ali oni su opet dolazili, sada su tu duži period i nema smisla da ostanu. Obezbedili smo smeštajne kapacitete u našim redovnim centrima. Ponudili smo im odmah uđu u proceduru jer više nema tolerancije države a istovremeno moramo da vodimo računa i o našim građanima jer se i oni više ne osećaju prijatno dole oko Železničke stanice i oko parka kod Ekonomskog fakulteta - kaže Mišković.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

On navodi da je juče oko 170 migranata odvezeno u centar u Adaševce kod Šida, danas će njih oko 60 biti smešteno u Sombor, a određeni broj dece u prihvatni centar u Krnjači.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

- Računamo na njihov razum i dorbu volje i sve smo zaista učinili da im predočimo da im dole nije mesto i da dole nije mesto gde možemo da im pružimo bilaloo kakvu pomoć.

- Pritom, zarazne bolesti jesu određena pretnja po javno zdravlje, i po njih i po nas. Na sreću do sada se ništa nije desilo ali ne želimo da se desi pa da posle reagujemo. Sada je momenat da ih konačno raselimo. Želimo da sprečimo da se tako nešto dogodi, jer u parku nisu uslovi za čoveka - ističe Mišković.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Od dolaska migranata u našu zemlju, među njima su se, da podsetimo, s vremena na vreme javljale zarazne bolesti. Pored tuberkuloze i šuge, sudbina im je osim gubitka ognjišta nametnula i malariju, koja je u avgustu prošle godine pronađena kod trojice migranata.

Dva meseca kasnije u Beogradu, Šidu, Subotici i Preševu lekari su kod migranata, registrovali prisustvo TELESNIH VAŠI, koje prenose pegavi tifus i rovovsku groznicu.

Lekari su upozoravali i da nam oni mogu doneti i dečiju paralizu, hepatitis, smrtonosni virus MERS...

Daljinac baner

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivana

    9. maj 2017 | 20:47

    Ja sam zgrožena. Svaki božiji dan idem tuda na posao, gledaju, dobacuju. Malo malo pa se i izbodu. Parking je postao javni wc/spavališe, sve smrdi na mokraću. Napadaju ljude, kao divlje životinje su. Izmestite tu stoku dok neki nedužni gradjanin Srbije ne završi u zatvoru jer ih je umlatio.

  • A2

    9. maj 2017 | 20:49

    Pa šta, malo da zaraze Sid, Sombor. ....ma sa njima treba "put pod noge".Ko ce to da trpi i finansira nihovo lenčarenje, a kakvi su mogu "konju rep da iscupaju".

  • zoran

    9. maj 2017 | 20:54

    Pa ljudi moji sta vi to radite u tim vasim - nasim komesarijatima? Kakav centar Beograda a ma napolje kakve molbe , kakvi zahtevi , iz grada sto pre zbog svega toliko pustih zgrada. baraka i ostalo pretvorite u centre . Slikanje svakog , otiske i drugo ko nece ma nazad odakle je dosao B E Z. M I L O S T I !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA