≫ 

PANIKA U BEOGRADU: Ponovo gori deponija, smrad iz Vinče raširio se rano jutros po celom gradu (VIDEO)

Gusti, crni dim širio se čitavim gradom

  • 11

Građani sa šire teritorije Beograda ovog jutra se žale na nesnosan smrad, a video u čiji posed je došao Telegraf.rs pokazuje da je požar sa deponije u Vinči glavni krivac za ovu neprijatnu pojavu.

Oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje povodom smrada koji guši Beograđane

Požar u Vinči lokalizovan, ali dima još uvek ima. Zatvorite prozore i stavite zaštitne maske

Kako je otkrio naš čitalac, gusti, crni dim mogao se videti i iz obližnjeg naselja Kaluđerica.

Dim je bio vidljiv na Voždovcu, a jak smrad se osećao u centru grada. Smrad su najviše osetili stanovnici viših delova Zvezdare.

Zbog požara koji je aktivan danima unazad, stručnjaci su Beograđanima savetovali da zatvore prozore, uz konstataciju da vazduh nije opasan po zdravlje građana ali da im se ipak preporučuje da stave zaštitne maske.

Dekan Hemijskog fakulteta Ivan Gržetić ranije je, ipak, izjavio da je godinama zabrinut zbog stanja na deponiji.

- Ja sam već dugo zabrinut zbog toga, problem u Vinči je dugogodišnji jer to nije prava deponija, već se može svrstati u smetlište. Ona je potpuno neregulisana i onaj silni materijal, otpad koji se tamo nalazi, stalno podleže procesima raspadanja. Na tu deponiju odbacujete hranu, papir, krpe i slično. To kada se posle određenog vremena nakvasi i nađe u kontaktu sa kiseonikom, počinje da vri, smrdi, otpušta razne supstance - ispričao je Gržetić.

Kako je objasnio, u prvim mesecima dolazi do otpuštanja samo ugljen-dioskida, a kada nestane kiseonik, počne da se oslobađa metan.

- E, taj metan počinje da gori. S vremena na vreme dođe u kontakt sa kiseonikom i to prepoznajemo kao lokalne eksplozije. U takvim situacijama gori metan i sav onaj materijal na dubinama većim od 20, 30 i 40 metara - ispričao je on za RTS.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    10. jun 2017 | 09:48

    Pa naravno da ce da gori dok neko ne dobije tender za deponiju

  • Biljana

    10. jun 2017 | 09:54

    Dokle bre vise? Kada ce se regulisati ovo? Isti slucaj sa deponijom kod naplatne rampe Sumanovci! Gori svaki dan, dim se siri autoputem i okolnim njivama!!!! Sta radite bre vise?

  • Bakica

    10. jun 2017 | 11:42

    Jedino resenje je selekcija otpada. Plastika posebno. Staklo, garderoba, hrana, kartoni itd. Reciklaza je zakon. A kazne za nepostovanje 50 000 din. Da se naucimo redu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA