Vesić: U Begaljici počinje da radi potpuno rekonstruisana i sanirana osnovna škola. Gradiće se i u Leštanima

Reč je o novoj školi koja po standardima neće zaostajati za bilo kojom iz centra grada, podvukao je gradski menadžer

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će danas u Begaljici početi da radi potpuno rekonstruisana i sanirana osnovna škola "Ivo Lola Ribar" koja je izgorela u požaru na proleće prošle godine, ali i najavio izgradnju nove škole u Leštanima.

Počela druga faza projekta "Sagradimo dom zajedno": Biće zbrinute 44 romske porodice u Beogradu (FOTO)

Vesić je za TV Pink rekao da će 250 učenika Begaljice, koji su u prethodnom periodu putovali do škola u okolini, ući u novu školu, koja je izgrađena sredstvima države, odnosno Kancelarije za javna ulganja, Grada Beograda koji je potpuno opremio školu najmodernijim učilima i opštine Grocka koja je uredila dvorište im sportske terene - ukupno oko 60 miliona dinara.

Precizirao je i da su radovi završeni za četiri meseca, a da je bilo planirano da budu za šest, i u tom smislu zahvalio svima koji su projekta bili uključeni.

- Deca su putovala 17 meseci u druge škole, a sada će njih 250 ponovo ići u svoju, modernu školu - naveo je Vesić koji je istakao da će škola u Begaljici ove godine obeležiti 150 godina postojanja.

Reč je o novoj školi koja po standardima neće zaostajati za bilo kojom iz centra grada, podvukao je gradski menadžer.

Najavio je i raspisivanje tendera za novu školu u Leštanima i naglasio da je reč o staroj školi, neuslovnoj, koja će biti srušena. Vesić očekuje da će se do kraja godine znatim izvođač radova i da na poleće 2018. godine počne izgradnja nove škole u tom mestu.

- Stara je neuslovna i neophodna je nova. Time pokazujemo da deca, bez obzira gde žive na teritoriji Beograda moraju da imaju iste uslove i to će biti moderna škola koja ni po čemui neće zaostajati za bilo kojom drugom u Beogradu - poručio je gradski menadžer.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vesić je podsetio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistirao na obnovi škole u Begaljici, a da je kao premijer da se škole u Srbiji obnove i modernizuju.

Kako je rekao "obrazovanje je najvažnije oružje koje država mora da ima u 21. veku" jer ulaganje u obrazovanje je ulaganje u sopstvenu budćnost.

Prema njegovim rečima, ima još mnogo posla ali će se ta ulaganja nastaviti jer je 21 vek - vek znanja, obrazovanja i nauke a zaostajanje možemo da nadoknadimo samo ubrzanim ulaganjem u škole i obrazovne ustanove.

On je najavio i čišćenje prostora preko puta Otvorenog tržnog centra u Novom Beogradu, gde je, podseća, planirana izgradnja nove autobuske stanice sledeće godine a koji je sada "divlji buvljak" gde se prodaje sve i svašta, ostaje prljavština, na šta su se građani te opštine žalili.

Kaže da se nada da će to sada biti konačno rešeno, da će taj prostor nakon akcije čišćenja biti zatvoren ali takođe i navodi da u tom poslu nisu imali pomoć iz opštine Novi Beograd čijih je inspektora to nadležnost.

Odgovarajući na pitanja gradski menadžer je dodao i da će se slika grada i grad menjati i da je osnovna razlika između onoga što su prethodnici radili i aktulne vlasti u Beograda ta da se grad razvija ka rekama a ne ka periferiji.

Foto: Stefan Gvozdic

Prema njegovim rečima, stotinama godina se širio Beograd a to nije pratila i potrebna infrastruktrura za koju nije bilo novca.

Vesić objašnjava da kada se grad širi prema periferiji stalno treba novca za nedostajuću infrastrukturu i zato je grad i nema dovoljno.

- Mi smo to promenili tako što grad razvijamo prema rekama - poručio je Vesić i dodao da investitori žele i hoće na tim mestima da investiraju, a da se tu ulaže u razvoj postojeće a ne izgradnju dodatne infrastrukture te Gradu ostaje novca da gradi infrastrukturu na periferiji.

Osvrnuo se i na iseljenje porodioce Petrović sa Vračara, i naveo da je po odluci suda baka sa ćerkom i dvoje maloletne unučadi iseljena i našla se na ulici.

Najavio je da će danas Petrovići imati susret sa gradskim zaštitnikom kako bi razgovarali o tome ali i da će se gledati da gradski ombudsman pokrene inicijativu prema državi kako se takvi slučajevi ne bi više dešavali.

Podsetio je i da su se članovi SNS na Vračaru, na inicijativu Vučića, okupili i prikupli sredstva za rešenje stambenog problema te porodice u narednih godinu dana.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA