Pretučen gej u centru Beograda: Šestorica mladića ga udarala nogama i rukama

Više organizacija za ljudska prava traži da identifikuju i uhapse napadači

  • 9

Gej A. M. (21) pretučen je na Studentskom trgu u Beogradu, a njega su napala šestorica mladića, koja su mu navela teške telesne povrede.

NAPAD NA GEJ AKTIVISTU: Boban Stojanović pretučen u centru Beograda!

SRBI MASOVNO STUPAJU U GEJ BRAKOVE U AMERICI: Neki bi sve dali za ZELENI KARTON!

A. M, koji radi u gej klubu u Beogradu, pretučen je u subotu, 21. oktobra, oko 5 sati, nakon što je klub zatvoren.

Prema njegovim rečima, napadači su ga udarali nogama i rukama, a zatim mu i raskrvarili usne. Kada je pokušao da pobegne, na autobuskoj okretnici na Studentskom trgu, sapleo se i pao.

Napadači su ga tada sustigli i nastavili da ga tuku nogama po glavi. Posle toga su pobegli i on je pozvao policiju i dao izjavu policajcima na mestu na kome se incident dogodio.

Povodom ovog napada, više organizacija za ljudska prava zatražilo je danas od Republičkog javnog tužilaštva da bez odlaganja sprovede brzu i nepristrasnu istragu i rasvetli sve okolnosti napada na A. M. 

Foto: Tanjug/AP

Policija je dužna da što pre uhapsi počinioce, a tužilaštvo napad mora kvalifikovati kao zločin iz mržnje, jer je počinjeno zbog pretpostavke da žrtva pripada LGBT zajednici. Očekujemo od predsednika, premijerke i ministra policije da ovaj i slične napade jasno i nedvosmisleno osude - ističe se u saopštenju koje su potpisale organizacije "Da se Zna", Labris, Praxis, Gayten, Centar za unapređivanje pravnih studija, Heartefakt fond, Civil Rights Defenders, Inicijativa Mladih za ljudska prava, Jednakost, Mreža odbora za ljudska prava (ĆRIS), Udruženje studenata sa hendikepom i Parada ponosa Beograd.

Kako se ukazuje, iako je prošlo više od tri dana, niko od počinilaca nije identifikovan niti priveden.

- Na mestu na kome se desio incident postoje bezbednosne kamere i verujemo da policija i tužilaštvo veoma lako mogu identifikovati mladiće koji su pretukli A. M. Do sada nije bilo nijedne osude predstavnika državnih organa povodom ovog slučaja", piše u saopštenju.

Foto-ilustracija: Flickr/Mike Nelson

Organizacije za ljudska prava ukazuju da član 3. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda garantuje da niko neće biti podvrgnut torturi, neljudskom ili ponižavajućem postupku, a slične garancije predviđa i UN Konvencija protiv torture.

- Kao državu članicu UN i Saveta Evrope, ovi standardi obavezuju Srbiju i njene državne organe da otkriju privatna lica koja su počinila akte torture prema građanima jer u suprotnom država članica odgovorna za kršenje Konvencije. Istovremeno, tužilaštvo i policija ovaj slučaj torture moraju od početka tretirati kao zločin iz mržnje (član 54A Krivičnog Zakonika Srbije) - dodaje se u saopštenju.

Kako se konstatuje, uprkos velikom broju slučajeva u kojima su napadi počinjeni zbog stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije i rodnog identiteta, još uvek nije bilo presuda u kojima je ovaj motiv uzet kao otežavajuća okolnost prilikom izricanja presude.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    25. oktobar 2017 | 18:16

    Vidite zasto je kontraproduktivno skretati paznju na sebe.

  • Tv

    25. oktobar 2017 | 18:11

    Jao jao bas mi je zao zao

  • Srpskibek

    26. oktobar 2017 | 03:42

    Svaki dan neko nekog prebije.i ne oglasavaju se nikakve organizacije u vezi toga!!!..zasto se ova tuca razlikuje od stotine slicnih!??? Jel ti gejevi imaju nesto vrednije od drugih ljudi!!??,,??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA