Zašto je KUD Branko Cvetković izbačen na ulicu posle 73 godine i ko je ovde u pravu? (VIDEO)

Dok sindikat očekuje da KUD dođe i preuzme instrumente i ostale stvari koje su zatečene tokom iseljavanja, KUD najavljuje nove proteste

  • 1

Jedan od najpoznatijih srpskih ansambala "KUD Branko Cvetković" izbačen je na ulicu posle 73 godine provedene u zgradi u centru Beograda. Iz višedecenijskog sedišta izbacio ih je izvršitelj po zahtevu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Šta je tačno dovelo do ovog nemilog događaja teško je utvrditi, jer su priče ove dve organizacije dijametralno suprotne.

Jovan Šijački, predsednik KUD "Branko Cvetković", objašnjava da je ova zgrada podignuta 1945. godine i da su oni od starta u njoj.

Članovi folklornog ansambla zaigrali kolo nasred ulice u Beogradu u znak protesta zbog prinudnog iseljenja (VIDEO)

- Zgrada je oduvek bila u vlasništvu države, a Sindikat je 2007. godine uspeo nekako da se uknjiži kao vlasnik, pa su hteli sve da nas isele. U međuvremenu smo skupili papire koji dokazuju da je njihovo uknjiženje nezakonito i Viši sud je 2012. upisao kao vlasnika Srbiju. Ove godine je isto uradila i Direkcija za imovinu, ostao je još samo Republički geodetski zavod - priča Šijački.

KUD svako veče organizuje koncerte podrške, Printskrin/Facebook - KUD "Branko Cvetković"

On objašnjava da trenutno čekaju sud da po urgenciji pravobranilaštva poništi izvršenje po kom su iseljeni, jer je to učinjeno po presudi iz 2010. godine. Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, objašnjava da je presuda i doneta zbog nagomilanih dugova.

- Mi smo im dali prostor na korišćenje uz uslov da plaćaju račune. Do iseljenja nikada ne bi došlo da su se držali ugovora, ali nisu. Napravili su ogromne dugove za struju, infostan i zbog toga smo ih već tužili i dobili, tako da im je sa računa dugo skidan novac na ime milionskog duga. Ovo je treći, četvrti put da pokušavamo da ih iselimo - objašnjava Mihajlović.

Sa druge strane, Šijački tvrdi da duga nema i izaziva Sindikat da pokaže bar jedan neplaćeni račun, na šta sindikat odgovovara recipročno i traži dokaz o bar jednom plaćenom računu.

- Ne samo da su napravili dugove, već su se u jednom trenutku bespravno priključili na struju, a kada su otkriveni, mi smo platili kaznu od 174.000 dinara. I da stvar bude gora, saznali smo da su izdavali pola prostora nekoj diskoteci, iako to po ugovoru nemaju pravu da rade - objašnjava Mihajlović.

Sa druge strane, Šijački veruje da se Sindikat plaši da će, kada država ponovo na sebe uknjiži ovu zgradu, ostati bez kirije koju im plaćaju korisnici prostora, među kojima je i jedan od poznatih prestoničkih klubova.

Iseljenje, Foto: KUD Branko Cvetković

- Pravilo je, valjda, da dobijete obaveštenje mesec dana pre iseljenja. Mi ga nismo dobili. Samo su se pojavili izvršitelji i izbacili nas - kaže Šijački.

Mihajlović priča da mu je žao dece koja igraju u ovom društvu, ali da su bili primorani na ovu odluku.

Dok sindikat očekuje da KUD dođe i preuzme instrumente i ostale stvari koje su zatečene tokom iseljavanja, KUD najavljuje nove proteste u iščekivanju odluke suda o poništavanju izvršenja za iseljenje. U međuvremenu, i poznate ličnosti su javno iskazale podršku KUD-u u novonastaloj situaciji.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    16. jul 2018 | 08:06

    Србујете,србујете,а српске игре и песме затирете...избацујете...понижавати...где ће нам крај?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA