Dobio dozvolu za 5 spratova, a investitor sazidao 9: Zgrada na Dorćolu "sela" na komšijinu kuću, čoveka zamalo ubio blok od 200 kg koji je pao sa nje (FOTO)

Zbog gvožđa i betona koji mu svakodnevno pada u dvorište, čovek ne sme da izađe iz kuće. Od doma mu napravili svinjac

  • 33

Dok gradske vlasti najavljuju borbu protiv bespravne gradnje, u prestonici svakog dana nikne poneki novi (nelegalni) sprat. Zgrade sve više i više, kao da jure visinu oblakodera, iako imaju dozvolu za zidanje do petog sprata. Najnoviji primer je na opštini Stari grad, s naglaskom na onom delu "STARI".

Tamo, u Venizelosovoj ulici na broju 54, niče novi hotel sa pet spratova i potkrovljem. Bar je tako pisalo na tabli, koja je suptilno skinuta baš kad se investitor - građevinska kompanija Prezident d.o.o. iz Novog Sada - zaigrao u zidanju, pa stigao do devetog sprata.

Investitor jači od države: Potpuno ludilo na gradilištu u Beogradu, ko su "radnici sateliti" i kako je sve ovo organizovano? (FOTO) (VIDEO)

Naime, kada je 12. novembra 2015. godine Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda, izdao dozvolu za gradnju ovog hotela, nije se šalio kada je u toj dozvoli napisao "dozvoljena gradnja tri podzemna sprata, prizemlja i pet spratova iznad". Investitor verovatno misli da je Sekretarijat u međuvremenu zaboravio kako glasi dozvola, pa se nije zaustavio na dozvoljenoj gradnji.

Prostim brojanjem dođe se do brojke 9/ Foto: Telegraf

Osim što zidanje traje dve godine, Dorćolcima koji žive u blizini, ili uz samu zgradu, najviše smeta što zgrada odudara od ostalih. Jer, kao što smo već naglasili, u pitanju je STARI grad. Onaj deo prestonice u kojoj se na nekoliko mesta i dalje čuva kaldrma, a višespratnice poput ove odudaraju kao Guliver među Liliputancima.

Najgore je prošao prvi komšija ovog hotela. Zgrada mu se naslonila direktno uz kuću, i od doma napravila, prosto rečeno - svinjac.

Zidovi zgrade i kuće su jedan uz drugi/ Foto: Telegraf

Od buke i prašine poslednje dve godine ne može da živi, a najgore je što sa zgrade direktno na prizemnu kuću pada sve i svašta, pa ga nije iznenadilo kada se na nekoliko koraka od bašte u kojoj je sedeo sručio betonski blok težak 200 kilograma. Nakon toga strahuje svaki put kada izađe iz kuće.

Oluke je morao da menja sam, krov na kući je propao zbog svega što se svakodnevno obrušava na njega, a čak mu je i veliki komad gvožđa pao na ulazna vrata i razbio ih.

Vlasnik kuće svakog dana skuplja otpad koji spada sa zgrade/ Foto: Telegraf

Sreća u nesreći, ako se to tako uopšte može nazvati, je što investitor bar nije zagazio u njihov deo zemljišta. Verovatno zato što je to nemoguće jer, da je prišao milimetar bliže, bio bi u dnevnom boravku nesrećnog čoveka.

Zbog ove bespravne gradnje, koja se baš otrgla kontroli, građevinski inspektor opštine Stari grad morao je da izađe na teren. Doduše, tek kad je ozidan osmi sprat.

- Imajući u vidu da je izlaskom na lice mesta konstatovano da je prilikom izgradnje objekta odstupljeno u pogledu spratnosti koja je navedena na gradilišnoj tabli, o istom je obavešten Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Beograda, radi preuzimanja mera iz svojih nadležnosti - piše u rešenju od 10. januara ove godine.

Sa table je skinuto rešenje o zabrani gradnje/ Foto: Telegraf

Svakome ko se ogluši o ovo rešenje, preti kazna od godinu dana zatvora ili milion i po dinara.

Sudeći po tome da su radnici upravo zavrsili sa zidanjem devetog sprata, očigledno je da nikakva krivična prijava nije podneta protiv njih, niti planiraju da poštuju rešenje Građevinske inspekcije.

Do puštanja ovog teksta nismo dobili odgovor od Građevinske inspekcije opštine Stari grad zašto ne reaguje na nepoštovanje rešenja, a ni u firmi investitora nisu bili raspoloženi za komentar.

- Direktor je na odmoru - jedini je odgovor koji smo dobili.

Jedino što u tom odgovoru ne štima je što je direktor na odmoru već mesec dana i niko ne zna kada će se vratiti.

VIDEO: Investitor jači od države: Potpuno ludilo na gradilištu u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N N

    31. avgust 2018 | 15:26

    Srusiti odmah a odgovorne iza resetaka tako se radi u zakonom uredjenim drzavama.

  • Dejan

    31. avgust 2018 | 15:20

    Neću ja da idem da vršim valjda inspekciju . Inspektori , nadzorni organ i svi koji su učestvovali u kriminalu treba bezuslovno da idu u Poćarevac , pod hitno . A objekte ustupiti sirotinji .

  • Nišlija

    31. avgust 2018 | 16:19

    Nadležne inspekcije sve pozvati na odgovornost i razjuriti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA