• 7

Od januara 2020. godine plastične kese će biti zabranjene u celom Beogradu

Kese koje trgovci budu koristili moći će da budu papirne, uz naknadu ili bez, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe, sa ili bez naknade

 • 7

Korišćenje plastičnih kesa biće zabranjeno u Beogradu od 1. januara 2020. godine, odlučili su danas odbornici Skupštine grada.

Kupci se žale na kese od 2 dinara, tanke su, smetaju im reklame, a trgovinski lanci su nam rekli svoje stavove

Prema odluci, trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, radi sprečavanja, odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada, zbog njihove štetnosti po životnu sredinu.

Dokaz da "rasipamo" plastiku, ima ih i na drveću, Foto: Telegraf.rs

Istovremeno, trgovci su u obavezi da preduzimaju mere prevencije stvaranja komunalnog otpada, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese.

Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje moći će da budu papirne, uz naknadu ili bez, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe, sa ili bez naknade.

KAZNE OD 25.000 DO 150.000 DINARA

Pošto će se odluka primenjivati od prvog dana 2020. godine, maloprodajni lanci će imati rok od 15-ak meseci da joj se prilagode, što je, smatraju u Gradu, više nego dovoljan rok. Ističu i da je upotreba plastičnih kesa u prestonici smanjena za 60 odsto od kada su tgovinski lanci počeli da ih naplaćuju. Odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za pravno lice, a 25.000 dinara za odgovorno lice u određenom objektu.

Kazne za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti prekršaj 25.000 dinara. Kako se navodi u obrazloženju, plastičnim kesama je potrebno oko 500 godina za razgradnju. One završavaju na dviljim deponijama, rasute po zelenim i drugim površinama grada.

Postoji urbana legenda, da u Srbiji skoro da nema domaćinstva bez "tovara" plastičnih kesa, Foto: Telegraf.rs

Da bi se permanentno zagađenje sprečilo, odnosno smanjilo na najmanju moguću meru, neophodno je zabraniti korišćenje plastičnih kesa i uvesti druga, ekološki prihvatljiva rešenja. Dodaje se i da će Grad Beograd kod Ministarstva životne sredine inicirati hitno donošenje podzakonskih akata, radi uređenja oblasti upravljanja otpadom u celoj Srbiji.

VIDEO/Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Borca

  25. septembar 2018 | 17:04

  Zasto samo u Beogradu? Kese treba zabraniti u celoj Srbiji. Ja sam od onih koji iako nose torbu u kupovinu, imam kuci kesu punu drugih kesa. :)

  17
  11

  Podelite komentar

 • Brka bre

  25. septembar 2018 | 17:12

  Gospoda u Beogradu nosice robu iz prodavnice u tkanene kese iz njihovih sela toce biti bio kese ha ha gospodo moja Beogradska?

  8
  13

  Podelite komentar

 • bravo

  25. septembar 2018 | 21:08

  Bravo! Konacno nesto normalno da procitam!

  4
  6

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima