Čudnu klupu u beogradskom parku svi izbegavaju, ali kada priđe ovakva žena, parovi i čitači novina odmah ustaju

Nekada im mesto zauzmu zaljubljeni parovi ili skupljači lišća, ali problema nikada nije bilo

  • 1

Po lepom danu u prepunom Tašmajdanskom parku danas je bilo teško pronaći slobodnu klupu. Uprkos tome, jednu klupu neobičnog oblika, nešto svetliju od ostalih, mnogi su izbegavali, čuvajući je za nepoznatu mamu koja bi svakog časa mogla da iskrsne i tu nahrani svoju bebu.

Najnovija klupa za dojenje postavljena je na Zlatiboru, a Beograd je svoju prvu klupu, i to baš ovu na Tašu, dobio pre dve godine. Za to vreme mnogo je mama tu našlo predah, a beba napunilo stomačić. Sada, kada je leto već za nama, porodilje su nešto ređe, jer se boje prehlade, ali kako su nam danas ispričale, mesto rezervisano samo za njih im dobro dođe.

Novi tržni centar uskoro niče na Zvezdari: Biće velik kao 21 fudbalski teren i nudiće kupcima izbor između 150 poznatih brendova

Beba se doji kad je gladna, a ne kad niko ne gleda, poručuju mame Foto: Profimedia

- To je obična klupa, nema tu mnogo mudrosti. Ipak poseban deo za povijanje olakšava šetnju sa bebom. Koristila sam je nekoliko puta i stvarno je lepo što postoji poseban deo samo za nas. Ipak, dešava se da na njima sedi i ko stigne, tako da sam u više navrata morala sa njih da dižem parove i čitače novina - kaže jedna mama, dok tromesečni dečačić iz njenih kolica gugutom potvrđuje ovu priču.

"Koleginice" sa starijom decom tu klupu ipak izbegavaju, baš da ne bi zauzele mesto koje je njima samima ranije bilo potrebno.

Mame su se, kako kažu, ohrabrile da doje svuda po Beogradu, i tamo gde je za njih predviđeno, i gde nije.

Mamino mesto za dojenje Foto: Marko Jovanović

- Dojim bebu na prvi plač i sigurno je neću pustiti da grca od gladi zbog zgražavanja moralista, lažnih ili ne. Dojim svoje dete i po tržnim centrima, tamo gde je predviđeno, ali i u kafiću, na običnim klupama i nikada do sada nisam imala neprijatnu situaciju. Ipak, ovo je lepa podrška kojom se dojenje predstavlja kao normalna ishrana za bebe, što ono u suštini jedino i jeste - objasnila je druga žena, dok je ona do nje, takođe sa bebom u kolicima, istakla da klupu nije koristila jer, nažalost, nema mleka, ali da bi to sigurno učinila da je mogla.

"Mamino mesto za dojenje" je, inače, projekat koji je pokrenut u saradnji sa Školom roditeljstva i za cilj ima podršku dojenju i podizanje svesti od dojenju na javnom mestu.

U Beogradu postoje četiri klupe za dojenje, kao i po jedna u Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Čačku, Kragujevcu i, do juče, na Zlatiboru.

Zaluta tu i neko bez bebe, ali ustanu kada dođe red na mališane da jedu Foto: Marko Jovanović

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мама

    18. oktobar 2018 | 18:47

    У Србији да пише ћирилицом било би још лепше и боље . Дај нам Боже што више беба па ће и оваквих клупа бити више

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA