≫ 

Živimo u Beogradu, a nikad nismo čuli za "beogradsku šaku": Srbija, tadašnja velesila u robotici, napravila je prvu bioničku ruku u istoriji (VIDEO)

 ≫ 

Profesori Rajko Tomović i Milan Rakić su 1964. godine konstruisali model prve u svetu protetičke robotske šake na eksterno napajanje

Komentari

  • Bbb

    7. decembar 2018 | 18:30

    I u svetu medicine postoji "beogradski pupak". Kod osoba koje zbog urođenih anomalija ili nesreća nemaju pupak beogradski hirurzi naprave pupak koji izgleda kao pravi. Otuda i naziv. Poznat svuda u svetu.

  • Dejo

    3. decembar 2018 | 21:25

    Postovani Tomo-cestitam Vam na iscrpnom izvestaju o posrnulom gigantu iz Trstenika-koji je nekad bio ponos privrede Srbije.Mislim da o ovom treba obavestiti i kabinet Ane Brnabic i ministra Popovica-nasa deca mogu cuda da naprave.Dobro smo podneblje -narod koni ima Pupinovu i Milankovicevu genetiku-brzo moze da se izvuce iz ekonomske i naucne krize.Moramo decu da organizujemo pokrenemo Petoljetku i nove Petoljetke u Srbiji i ondanamnicijamilostinja netreba!!!

  • Sarkazam?!?!?

    2. decembar 2018 | 22:00

    Neko nije imao devojku

  • успех се не прашта

    2. decembar 2018 | 21:35

    сећам се кад су са проф Вукобратићем правили спрдњу у Србији ,деведестих година

  • pejapeja

    2. decembar 2018 | 21:27

    Sve ovo je bilo u parovima a i zadruzi i to nekoliko puta ali treba stalno pratiti program.Pa jeste bilo je ali bolje da se to ne pominje jer sta reci o necemu sto je bilo napredno a zavrsilo neslavno i ulazi samo u istoriju.Iako smo u jednom trenutku imali i pamet i tehmologiju - nedaju da dignes glavu.Zamislite samo 39-e je SSSR izbacivao helikoptere sa trake.Dali treba da pomonjem kakva je tehnologija i znanja i materijala potrebna za helikopter.Sad vam je jasno koliko je potrebno i znanja i tehnologije za beogradsku ruku. U medjuvremenu drzave prave i izbacuju satelite, osvajaju kosmos a uveliko ga i koriste za kontrolu stoke na primer.. Pa jeste potrebno znanje za projektovanje i procesora ali ako nemas tehnologiju, sve je to prica koju mozes da bacis u vodu ili da se prodas za jeftine pare.Zao mi je Prve petoletke, Zmaja,Krusika ,Utve, IMT-a Slobode,Vince- nikad vise nazalost.Dobro nije ni ovo lose sto motaju kablove oko eksera po gotovu sto ima vise boja, nije to da nije.

  • DARKO 100%

    2. decembar 2018 | 18:58

    Sve je to tacno,pitanje je samo koliko smo mi svesni i koliko cuvamo i pruzamo podrsku takvim ljudima u njihom savrsavanju,vi danas na tv -u nemate ni jednu emisiju o naucnim radnicima i njihovim delima ,i o svoj drugoj inteletualnoj eliti,koje je ima u svim granama i strukama,bilo bi lepo kad bi Srbija u istinu imala naucne centre iz svih oblasti u kojem bi se usavrsavala i napredovala prirodno tehnoloska dostignuca

  • Toma

    2. decembar 2018 | 18:43

    Da, robotika je kod, Mihajla Pupina,, posebno kod Vukobratovica, bila cuvena u svetu!? Najvecu saradnju su imali sa,, Prvom Petoletkom, iz Trstenika, koga je proizvodi la hidrauliku i pneumatika, bez koje roboti nebih mogli da rade!? Tada je homologovana kompletna hidroistalacija za avion,, Boing,, 737.Sto je stavilo Petoletki prvom u svetu!? Tu je napravljena i vestaka noga za Veljka Vlahovica!? E, to su bila zlatna vremena,kada je u Prva Petoletka, sa svojom hidraulikom podigla i Najvecu kupolu hrama,, Svetog Save,, na Vracaru, stanje trapove za avione, branu na Djerdapu, te razna naoružanja za vojsku!? Da, sa 16,500 radnika, svela je na oko 1,500!?Unistena,privreda,u celoj Srbiji, a sada, sada idu dani... ¡¿

    • 2. decembar 2018 | 21:42

      Tadasnji direktor

      @Toma

      Da, bilo je to zlatno vreme kako lepo rece Toma!! Sve su uniistili, pokrali i obogatili se, a narod ojadili!?

    • 3. decembar 2018 | 20:50

      Zoran

      @Toma

      Postovani Tomo,ti si jedan od postenih Trstenicana koji si ostavio trag u nasoj Prvoj Petoletki koja je na zalost mnogih dovedena u ocaj i propast zahvaljujuci mnogim prethodnim i sadasnjim vlastodrscima. Razvojni centar hidraulike i pneumatike unisten je jer su tako hteli drugi. Niko ne zeli da ozivi nekadasnjeg Evropskog giganta,a ulaze se u strane kompanije kojima drzava daje hiljade evra po radniku da bi radili u nasoj zemlji,a velike gigante zatvaraju,a umove teraju iz zemlje. Od vodecih strucnjak a i vrhunskih kompanija sada smo se sveli na otvaranje firmi za proizvodnju kablova i zice. Sve dok se u ovoj drzavi ne pokrene industrija nema napretka drzave!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA