Životna drama učiteljice iz Padinske Skele: Kuća je gorela, svetlo se palilo i gasilo, televizor se uključio, uzela sam dokumenta i lekove i u pidžamama smo izleteli (FOTO)

Požar koji je buknuo 2. januara uveče za 15 minuta odneo je sve što su Jovanovići godinama sticali

  • 3

Tek što su dočekali i proslavili Novu godinu, a život je porodici Jovanović iz Padinske Skele lupio šamar. Požar koji je buknuo 2. januara uveče za 15 minuta odneo je sve što su godinama sticali. 

Toga dana su se vratili iz Smedereva oko 22 časa. Ubrzo su svi otišli na spavanje. Da nikad ne znamo šta nosi dan, a šta noć pokazuje i činjenica da su Jovanovići pre ponoći već bili na ulici.

Požar izbio 2. januara oko 23.30, Foto: privatna arhiva

- Nije prošlo pet minuta od kad je otišla na spavanje, ćerka je izletela iz svoje sobe na spratu "Mama, dim!", povikala je, ja iza nje vidim da kulja dim. Srećom da nije zaspala jer inače tvrdo spava, da je zaspala pogušili bismo se, verovatno, počelo je svetlo da se pali i gasi i upalio se televizor i ona se okrenula, još je nije uhvatio san i videla je dim koji je ulazio u njenu sobu i ona je skočila, pozvala nas, razbudila supruga - priča Olivera Jovanović, učiteljica iz Tovilišta.

Ona objašnjava da je u pitanju stara zgrada, sagrađena četrdesetih godina prošlog veka koja je imala karatavan.

- Ćerka je povikala "mama, dim!" - priča Olivera, Foto: privatna arhiva

Prvo su pomislili da je možda požar počeo u prizemlju gde im je ostao sin. Kada su ušli u njegovu sobu, njega nije bilo, pa su ga dozivali.

On je u međuvremenu ušao u kupatilo i tu je svetlo počelo da se pali i gasi.

Porodica Jovanović, Foto: privatna arhiva

- Ćerka je bila prisebna pa me podsetila da uzmem tašnu, dokumenta, novac, lekove, to smo onako pod mišku, u pidžamama i izleteli. Sve se to desilo za 10-15 minuta. Pozvali smo vatrogasce. U Borči (udaljenost 10 km) je najbliža stanica, međutim oni su stigli tek za 35-40 minuta. To je bilo strašno! Ali, ovde je već sve buktalo - priča učiteljica Olivera.

Kuća mora da se podiže iz temelja, Foto: privatna arhiva

Prema njenim rečima, nadali su se kad sve raščiste da će moći da nadzidaju potkrovlje, da izliju betonsku ploču i saniraju prizemlje, međutim... Zidove su očistili nadajući se da će nešto moći da se spasi, ali su im stručnjaci rekli da moraju sve da ruše do temelja i da grade ponovo.

- Dovodni kabl je u pitanju, EDB je izašao na teren, oni su videli, bandera je na ulici, s nje dovodni kabl ulazi u naš krov i tu je sat moje majke, naš i komšijin. To je prizemna zgrada podeljena na pola, u jednom delu je moja majka, u drugom moja porodica. I sve je bilo tu i komšijini satovi na našem ćošku zgrade i tu se i desilo i to je bilo iznad sobe moje majke. To se stropoštalo dole, ali oni to nisu videli, jer je na prozoru roletna bila spuštena  i oni su mislili da je gotovo, spremali su se da krenu vatrogasci, srećom da je neko ušao da pogleda, onda su rekli, "ljudi, ovde još gori". Soba je uništena skroz - objašnjava Olivera.

Uspeli su da spasu dokumenta, lekove i lične stvari, Foto: privatna arhiva

Danima, kaže Olivera, izvlače ono što mogu, što su spasili od nameštaja, ormare i stolariju koja nije izgorela i sve smestili u svoju i komšijske garaže.

Porodica Jovanović ostala bez skoro svega morala je da plati i taksu od 600 dinara za izveštaj vatrogasaca. Taj izveštaj je neophodan za Centar za socijalni rad da bi se ostvarilo pravo na jednokratnu novčanu pomoć. A i komisija opštine Palilula je izlazila na teren da proceni štetu, pa se čeka i njihov izveštaj.

OTUPELA SAM, DECA MI POMAŽU

- Kad me pitaju "kako izdržavaš", otupela sam, počela sam da radim jer mi je lakše da sam u razredu, s decom, da se podignem psihički, jer ovo je vrlo teško izdržati. Dođeš do krize da ne možeš da izdržiš kad vidiš i gledaš u to što si stvarao celog života, ulagali, prvo moji roditelji, pa ja i moja porodica i svega nema za 15 minuta - kaže Olivera.

Bivšoj učiteljici u pomoć pritekli šestaci OŠ "Olga Petrov", Foto: privatna arhiva

Svojoj bivšoj učiteljici prvi su pritekli u pomoć učenici šestog razreda lokalne Osnovne škole "Olga Petrov". Sav prihod sa novogodišnjeg bazara iskoristili su da učiteljici i njenoj porodici kupe namirnice.

Račun Olivere Jovanović kod Poštanske štedionice za sve oni koji mogu i žele da pomognu je: 200-14778780-54.

Pogledajte i priču Beogradske hronike o požaru u domu Jovanovića, prilog počinje na 21:05:

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    15. januar 2019 | 20:52

    Jel misli neko da je bolje da se kuća osigura pre nego što se nešto ovako desi,i šta sad kukanje na koga,pomoć treba,treba,treba,... i krivca tražiti ili,...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA