Nastavlja se projekat poboljšanja bezbednosti u zoni škola: U toku prošle godine nijedno dete nije stradalo na ulicama Beograda (FOTO)

U 2014. godini smo identifikovali 296 škola na teritoriji grada u kojima je trebalo nešto uraditi kako bi se poboljšala bezbednost dece u saobraćaju. Do sada smo uredili 167 škola tako što smo postavljali ležeće policajce, ograde, pešačke prelaze – rekao je Vesić

  • 1

Tokom 2018. godine na teritoriji grada Beograda nijedno dete nije stradalo u saobraćajnim nesrećama. Veoma smo ponosni što smo zajedničkim akcijama sa MUP-om Republike Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Sekretarijatom za saobraćaj, Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu i školama uspeli da edukujemo decu, izjavio je zamenik graodnačelnika Beograda Goran Vesić na predstavi za đake o ponašanju u saobraćaju, u okviru manifestacije „Bezbednost dece u saobraćaju”, u OŠ „Kralj Petar drugi Karađorđević”.

U 2014. godini smo identifikovali 296 škola na teritoriji grada u kojima je trebalo nešto uraditi kako bi se poboljšala bezbednost dece u saobraćaju. Do sada smo uredili 167 škola tako što smo postavljali ležeće policajce, ograde, pešačke prelaze – rekao je Vesić i dodao da se žrtve saobraćajnih nesreća nikada ne mogu sprečiti, ali da je važno da to nisu bili učenici.

Vesić pred novinarima - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je precizirao da je Sekretarijat za saobraćaj uradio analizu svih škola i da je doneta odluka da se preuređivanje nastavi dok svih 296 škola ne bude potpuno uređeno, a deca potpuno bezbedna.

Predstava koju smo danas pogledali za đake prvake, koja se održava već jedanaest godina, svedoči da su deca veoma informisana o ponašanju u saobraćaju. Škola „Kralj Petar Drugi” je uređena i obezbeđena, što ćemo nastaviti da činimo i u drugim školama – rekao je zamenik gradonačelnika i apelovao na sve vozače da pažljivije voze, posebno pored škola.

Vesić je najavio da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu juče raspisao tender za novu školu u Leštanima, a da od sutra počinje rekonstrukcija ove škole koja je iz predratnog perioda i vapi za rekonstrukcijom.

Za ovu školu, čija će rekonstrukcija trajati 120 dana, izdvojili smo 30 miliona dinara, a važno je naglasiti da se škola neće zatvarati tokom radova, već će je đaci za sve vreme trajanja rekonstrukcije redovno pohađati – istakao je Vesić.

Predstava za decu - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović objasnio je da se projekat „Zona škole” realizuje tako što ekipe ovog sekretarijata, zajedno sa projektantom „Beograd-puta”, odlaze u školu, anketiraju roditelje, obave razgovor sa nastavnim osobljem i decom, zatim utvrde opasna mesta u blizini škole na koja se obraća posebna pažnja i uz posebnu pozornost izrađuje se saobraćajni projekat zone škole.

Vrednost sredstava koja se koristi za obezbeđivanje škole je relativna. U zavisnosti od problema, ulaže se od nekoliko destina hiljada do nekoliko miliona dinara. Konkretno, u ovu škole uloženo je oko milion i po dinara i naglašavm da nijedan dinar nije bačen ako smo uspeli da poboljšamo bezbednost dece – istakao je Rafailović.

Predsednik opštine Milan Nedeljković naglasio je da Opština Vračar ima šest osnovnih škola sa ukupno 5.200 đaka i da je u ovoj opštini veoma gust saobraćaj, što je povod da se edukativne radionice i predstave češće održavaju.

Organizovano je skoro 1.800 predstava za decu. To je urodilo plodom i zato nemamo nijedno stradalo dete u saobraćaju u prošloj godini, pogotovo na opštini Vračar, gde živi skoro 60 hiljada građana, od čega je više od 700 prvaka – rekao je Nedeljković.

Vesić podelio paketiće đacima prvacima - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ovom prilikom, Goran Vesić podelio je paketiće đacima prvacima u kojima se nalazi edukativni metarijal, a predstavi su prisustvovali sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov i v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Аца

    24. januar 2019 | 16:04

    Асфстирајте улице око школе, тротоаре, прилазне улице, а лежећи полицајци су само маска да се нешто ради. Забранити да родитељи децу довозе аутомобилима до школе. Очистите снег око школа, данас ни једна улица око школе раде Кончар у Земуну и Стефан Немања на Сењаку није била очишћена. Верујем ја теби, али не верујем да сам луд и да сам умислио да је све око ове две школе било завејано. ПС Има на хиљаде сведока

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA