≫ 

"Princip je srpski heroj, a šta si ti, Brko": Celu školu ižvrljali grafitima nakon što je direktor naredio đacima da skinu majice sa likom Gavrila (FOTO)

Primio sam i vrlo ozbiljne pretnje, kaže direktor škole Stanislav Stevuljević

"Ustaj Gavro, pucaj iza ugla, ne možemo živeti od rugla", "Gavrilo Princip srpski heroj, a šta si ti Brko", "Srbija je večna dok su joj deca verna" - neki su od grafita kojima je ižvrljana skoro cela fasada osnovne škole "Nikola Tesla" u Rakovici.

Oni su usledili ubrzo nakon incidenta u školi koji je uzburkao javnost. Podsetimo, direktor škole Stanislav Stevuljević tražio je od petorice osmaka da skinu majice sa natpisom "Dogodine u Prizrenu", dok je njihovom drugu rekao da presvuče majicu sa likom Gavrila Prinicipa.

Išarana je skoro cela škola, Foto: Telegraf.rs

-  Njih petorica su nosili majice sa porukom "Dogodine u Prizrenu", sa sve avionima i tenkovima, dok je jedan učenik nosio majicu sa likom Gavrila Principa i rečima "naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu". Nisu tako došli obučeni u školu, već su te majice poneli u torbama i onda su se presvukli na velikom odmoru da bi ih drug slikao za društvene mreže - ispričao je tada Stevuljević za Telegraf.rs.

Na naše pitanje da prokomentariše grafite, direktor je prvo kratko rekao:

- Ionako sve piše na profilu Srpske radikalne stranke - naveo je on, aludirajući da je sve politički motivisano.

Tek što je škola okrečena, kaže direktor, Foto: Telegraf.rs

Stevuljević je posebno ogorčen što je, kaže, fasada išarana nakon što je konačno okrečena posle skoro 70 godina. 

- Grad nam je pomogao da sredimo fasadu, a oni su je tek tako ižvrljali. Je l to patriotizam? Ja ne mislim da jeste. To me podseća na ono divljanje po stadionima. Kriju se iza ideologije, a u stvari su obični vandali - poručuje direktor škole, dodajući da su sada ponovo prekrečili.

Foto: Telegraf.rs

Ne kaje se što je đacima naložio da skinu majice jer, kako kaže, to nije način da se iskazuje patriotizam i tako mogu da se ponašaju kada napune 18 godina. 

Podsećanja radi, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da nošenje garderobe sa raznim natpisima, bilo navijačkim, istorijskim, provokativnim, jeste u školama zabranjeno. Ali isto tako je zabranjeno i da se zaposleni u školama ponašaju nepedagoški prema učenicima.

Foto: Telegraf.rs

- Ako su zaista deca bila skinuta, to je za svaku osudu. Direktor je trebalo da zadrži decu i da o tome obavesti roditelje - rekao je tada Šarčević.

VIDEO: Mogao je da zgazi troje dece na pešačkom prelazu kod škole

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucky

    29. mart 2019 | 13:32

    Direktora treba odmah smeniti....Gavrill Princip je heroj čije ime nosi jedna od ulica u Beogradu.....čiji spomenik krasi jedan park u Beogradu.....da li deca treba da nose ambleme sa američkim i nato zastavama....to mu ne smeta, ali mu srpski heroji smetaju....smeta mu duh patriotizma i ljubavi prema svetoj Srpskoj zemlji.....ovakvi ljudi su bruka za srpsku prosvetu...u nekim davnim vremenima, zbog ovoga bi ga javno obeležili.....

  • Gagi

    29. mart 2019 | 19:03

    Neko manipuliše sa tom decom i policija bi to trebala ispitati. Huškače i manipulatore decom kazniti jer škola nije bojno polje. A šaranje fasada grafitima nije ni zakonom dozvoljeno.

  • Rango

    29. mart 2019 | 13:13

    A u redu je kad dolaze u majicama sa američkim, britanskim, italijanskim zastavama...🔴🔵⚪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA