Roditelji đaka škole u Batajnici besni što deca trpe: Sprat košta 2,5 miliona evra, tender sumnjiv

Škola se zatvara na godinu dana, a deo đaka planiraju da šalju u školu van Batajnice

  • 3
Osnovna Skola, Glavobolja, roditelj Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak, osmitraljeta.edu.rs

"Novcem koji planiraju da renoviraju školu i dograde jedan sprat, mogli su da podignu potpuno novu zgradu. Mi ne znamo šta se radi, samo znamo da je sve ovo vrlo sumnjivo i nećemo pristati da naša deca trpe zbog toga." Ovo poručuje majka đaka OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici, gde su roditelji tek pred raspust saznali da će škola biti zatvorena cele sledeće školske godine i to zbog renoviranja i dogradnje jednog sprata.

- Roditelji su sami saznali za ovo i to na kraju školske godine. Prvo smo načuli da će se škola zatvoriti zbog renoviranja, a onda smo počeli sami da se raspitujemo. Niko se nije udostojio da nas o ovome obavesti. Onda smo saznali i da će firma, koja je odabrana na tenderu, dobiti 2,5 miliona evra za ovaj posao i da se vrši pritisak da se to pošto-poto uradi. Ako se već izdvaja 2,5 miliona evra, nije nam jasno zašto se za toliki novac ne izgradi potpuno nova škola. Ova zgrada je ionako stara i priča se da neće izdržati nadogradnju još jednog sprata. Pored toga, i urbanistički plan uključuje dve nove osnovne škole u Batajnici - kaže ova majka koja se javila redakciji Telegrafa.rs.

I zaista, prema tenderskoj dokumentaciji, firma koja je dobila posao rekonstrukcije i nadogradnje škole za isti traži neverovatnih 299.442.624 dinara ili 2,5 miliona evra.

Tender, škola, Batajnica Tenderska dokumentacija, Foto: portal.ujn.gov.rs

Ipak, roditeljima je veći problem što ne znaju gde će njihova deca u septembru krenuti u školu. Plan je bio da se mlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda, pošalju u susednu školu "Branko Radičević". Međutim, kako majka koja nam se javila kaže, i tu postoje problemi, jer je savet roditelja ove škole odbio da primi đake, budući da bi i njihova deca onda morala da menjaju smene.

- Ponuđena nam je i opcija da deca idu u školu u Zemun polju. Ne pristajemo da osnovci od prvog do četvrtog razreda putuju van Batajnice. Ako dođe do toga, roditelji u septembru neće poslati decu u školu. Potpisali smo i peticiju - napominje ova majka.

Kako kaže, roditelji traže da do radova na školi ne dođe dok se ne nađe najbolje rešenje za njihovu decu. Iz Sekretarijata za obrazovanje, koji treba da donese konačnu odluku, ni juče nisu odgovorili na naša pitanja.

Podsetimo, Stevo Janjanin, direktor OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta", izjavio je za Telegraf.rs da se škola zatvara isključivo zbog renoviranja, a da se za đake trenutno traži najbolje moguće rešenje.

Predviđeno je renoviranje cele škole i nadogradnja celog jednog sprata koji će otprilike ponuditi još ovoliko prostora koliko sada imamo. Reč je o velikim radovima koji će trajati godinu dana. Za to vreme, đaci će biti raspoređeni u druge škole, a trenutno pregovaramo u koje, pa to još ne mogu da vam kažem - naveo je Janjanin za naš portal.

(M. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    3. jul 2019 | 13:56

    Dodelite kinezima tender, završiće ceo posao za vreme raspusta...Ovi traže 60 meseci za krov škole i 24 meseca za sprat!??? Katastrofa smo

  • Ema

    3. jul 2019 | 15:41

    Decu salju u Zemun polje sto nije van Batajnive nego dosta daleko od Batajnice.Neznam da li ce biti bar organizovan prevoz dece tacnike skolski autobusi.Inace tri autobuske linije za Batajnicu su mnpgo retke idu sva tri autobusa jedan za drugim i onda cekas sledeci krug pola sata.Tako da je i to jedan od problema za decu ako budu putpvali van Batajnice.

  • Milan Lalić

    27. jul 2022 | 19:19

    Radnika na školi nema već tri nedelje,haos,smeće,materijal,živa ograda je toliko izrasla da se više nemože prolaziti trotoarem koji je dva metra širok.Nema ni obezbedjenja,deca mogu ući nesmetano u školu...Pomozi te

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA