≫ 

Ekstremisti žele da spreče Paradu ponosa, sukobili se sa Žandarmerijom, petoro privedeno (FOTO)

Beogradski Prajd pod sloganom "Ne odričem se" posvećen je svim roditeljima koji se ne odriču svoje dece

  • 95
Parada ponosa, gej parada u Beogradu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Nedelja ponosa završava se danas paradom koja se ove godine održava pod sloganom "Ne odričem se". Ranije je Goran Miletić iz organizacije Prajda rekao da ne očekuje probleme, jer imaju poverenja u policiju. Međutim,  protivnici te manifestacije okupili su se danas kod Saborne crkve i krenuli u svoju šetnju gradom.

Prema pisanju pojedinih medija, oni su se uputili ka Hramu Svetog Save, a dok su prolazili kroz Knez Mihailovu pevali su pesme o Kosovu, prenosi Blic. Pojedini protivnici Parade ponosa nose i ikone. Međutim, učesnici ovog skupa rešili su u jednom momentu da blokiraju centar grada.

Prema pisanju Blica, grupa ekstremnih desničara koja već nekoliko sati drži centar grada u blokadi, se oko 16 časova "koškala" sa pripadnicima Žandarmerije, koji su pokušali da ih potisnu sa mesta koje je bilo u blokadi. I za sada je njih petoro privedeno.

Parada ponosa, gej parada u Beogradu Protestanti su blokirali raskrsnicu Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Formirali su kolonu koja se proteže duž raskrsnice ulica Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra. Tu su i policijaci koji se trude da sve prođe bez incidenata.

- Saobraćaj preko Trga Nikole Pašića je kompletno obustavljen od 10.55 sati - potvrdili su za Blic iz Gradskog saobraćajnog preduzeća.

Parada ponosa, gej parada u Beogradu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Okupljeni su pevali "Oj Kosovo, Kosovo", nose zastavu Srbije i krstove, ali i transparente poput "Nemoral i gej sramotu, nikad više u životu". Kako kažu, nisu pripadnici nijednog udruženja, već su se okupili kako bi "sprečili održavanje Parade ponosa".

- Bili smo na liturgiji jutros u Crkvi svetog Marka, a onda smo došli ovde - kažu oni.

Parada ponosa, gej parada u Beogradu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Podsetimo, okupljanje za Prajd pod sloganom "Ne odričem se" počeće od 16 sati ispred hotela "Hilton" u Kralja Milana, a šetnja će početi u 17 sati.

Učesnici će prodefilovati ulicama Kralja Milana, potom se uputiti ka Trgu Nikole Pašića, te pored Skupštine grada, potom ulicom Kneza Miloša do zgrade Vlade i Nemanjinom do parka Manjež, u kome će se zabavni program nastaviti do 23 časa.

Parada ponosa, gej parada u Beogradu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

O stepenu poverenja u policiju govori i to što su oranizatori aplicirali za organizaciju evropskog prajda, ali napominje i da se prajd i dalje i to na celom Balkanu doživljava kao "udar na tradiciju".

Beogradski Prajd pod sloganom "Ne odričem se" posvećen je svim roditeljima koji se ne odriču svoje dece i koji su ponosni su na svoju decu.

Parada ponosa, gej parada u Beogradu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Uz mnogobrojne izvođače, na zabavnom programu nastupaće i "kuma" ovogodišnjeg Prajda, popularna pevačica Sara Jo.

Zbog Parade ponosa ulice će biti zatvarane samo u trenucima kada bude prolazila kolona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskrena

    15. septembar 2019 | 05:51

    PODRŠKA.

  • Dušan

    15. septembar 2019 | 12:50

    Što niko ne napiše o mirnom skupu za hrišćanstvo i porodicu koji je bio bez ikakve agresije a policija ga razbija i tuče koga stigne. Ko ne veruje nek nađe na netu ima direktan prenos. Molim vas da objavite.

  • Kostadin

    15. septembar 2019 | 08:49

    Svaka čast na redosledu priredbi. Juče promocija mladih oficira a danas promocija - parada po nosa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA