• 9

Srušeno 15 bespravno građenih objekata u Beogradu od novog zakona

Postoji čitav set kazni za bespravnu gradnju, od inspekcijskih mera koje se ogledaju u obustavi izvođenja radova, stavljanju trake odnosno zatvaranju gradilišta i u krajnjoj instanci uklanjanju objekata do podnošenja krivičnih i drugih kaznenih prijava

 • 9
Rušenje mršave zgrade

Foto: Telegraf

Od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji, novembra 2018. godine, kada je nadležnost sa opština prešla na gradsku građevinsku inspekciju, u Beogradu je srušeno 15 bespravno građenih objekata ukupne površine oko 20.000 kvadratnih metara, izjavila je Tanjugu gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović.

Navela je da je to daleko više nego isti period prethodne godine, ali i više nego prethodnih decenija što, istakla je, jasno govori da sadašnja gradska vlast ima jasnu političku volju da stane na put bespravnoj gradnji.

- To se i vidi na terenu. Imamo veliku pomoć od strane drugih institucija i organa u vidu obezbeđivanja sredstava i opremanja inspekcije, kao i odličnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima što je jako važno u ovim postupcima - rekla je Božović.

Među bespravno građenim objektima koji su porušeni je, kaže, bilo i poslovnih i stambenih objekata, ali i dodaje da se građevinska inspekcija ne vodi kriterijumom namene objekta, već pre svega time da je izgrađen u skladu sa zakonom i važećim propisima ili mimo toga.

Osnovni kriterijum kojim se vodi inspekcija je, ističe Božović, zaštita javnog interesa, bezbednost građana i dece i uklanjanje objekata sa javnih površina.

Podsetila je da postoji čitav set kazni za bespravnu gradnju, od inspekcijskih mera koje se ogledaju u obustavi izvođenja radova, stavljanju trake odnosno zatvaranju gradilišta i u krajnjoj instanci uklanjanju objekata do podnošenja krivičnih i drugih kaznenih prijava.

- Od početka primene novog zakona mi smo zatvorili više od 350 bespravnih gradilišta. Podneto je više od 300 krivičnih i drugih kaznenih prijava za delo građenje bez građevinske dozvole i po našim saznanjima do sada je pravosnažno osuđeno oko 100 lica - precizirala je Božović.

Govoreći o tome koje mere Grad preduzima u cilju sprečavanja divlje gradnje, rekla je da se kontrolišu sva gradilišta i da, ukoliko se utvrdi da dolazi do neslaganja, odstupanja od građenja inspektor preduzima sve zakonom predviđene mere u zakonom predviđenim rokovima, kao što je zatvaranje gradilišta i u krajnjoj instanci uklanjanje bespravnog objekta.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nikolas

  ZASTO SE RUSI???? ZAR SE NEMOGU STANOVI DATI SOCIJALNO UGROZENIMA ILI LJUDIMA U UNIFORMI KOJI CEKAJU GODINAMA DA RESE STAMBENO PITANJE!!???!!

  8
  4

  Podelite komentar

 • Gaci

  Sruseno 15,a izgradjeno 115 bez grdjevinske dozvole!

  82
  1

  Podelite komentar

 • petar

  A koliko su srusili oni pre ovih.Bre negde mora se pocne.

  4
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima