≫ 

"Stradanje Srbije ne sme biti zaboravljeno": Grad obeležio Dan Primirja u Prvom svetskom ratu

Vence su osim ambasadora Francuske Žan Luj Falkonija položili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici ambasada drugih zemalja, Vojske Srbije, mnogobrojnih udrženja

  • 6
Obelezavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Foto: Skupština grada

Polaganjem venaca na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, Francuska ambasada obeležila je danas Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Vence su osim ambasadora Francuske Žan Luj Falkonija položili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici ambasada drugih zemalja, Vojske Srbije, mnogobrojnih udrženja...

Ambasador Francuske rekao je je da je pre jednog veka, a godinu dana posle Velikog rata prvi put obeležen Dan primirja.

- Posle četiri godine patnje, smrti, potpisani su sporazumi o primirju, opsadno stanje ukinuto, počela je demobilizacija, društveni i politički život se polako vraća, ratnici se vraćaju kućama i otkrivaju da se Francuska tokom četvorogodišnjeg rata promenila, ali se promenila i Srbija koja u tom periodu prošla kroz razna iskušenja - kazao je ambasador.

Obelezavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Foto: Skupština grada

Falkoni je naveo da od tada Francuzi obeležavaju godišnjicu završetka Velikog rata na svim francuskim grobljima širom sveta gde se okupljaju generacije da odaju počast. Nacija se, kako kaže, seća onih koji su se borili od 1914. do 1918. na svim frontovima, i na istoku i na zapadu .

- Ne zaboravljamo prolivenu krv vojnika iz Afrike, Azije, Pacifika, slavimo sve savezničke narode koji su bili u istom boju. Uklesana imena mrtvih na spomenicima nas stalno podsećaju na vrednost, čast, hrabrost, odanost i junaštvo - rekao je ambasador i naveo da se od 2012. godine 11. novembra odaje počast svim sinovima i kćerima Francuske koji su u novije vreme zrtvovali svoje živote tokom sukoba izvršavajući svoju dužnost.

- Na današnji dan nacija odaje pocebnu počast svim vojnicima koji su poginuli za Francusku i koji su se borili za očuvanje naše nezavisnosti i slobode - rekao je Falkoni.

Ambasador je naveo i da je Srbija platila visoku cenu tokom Prvog svetskog rata i da je pretrpela velike gubitkem, a da danas doprinosi međunarodnoj bezbednosti učestvujući u operacijama u očuvanju mira.

Obelezavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Foto: Skupština grada

- Mi to ne zaboravljamo - poručio je ambasador Francuske.

Pre početka polaganja venaca, intonirane su himne Francuske i Srbije, ali i pesma "Kreće se lađa Francuska".

Vesić je nakon polaganja venca na spomen-obeležju na Francuskom vojnom groblju rekao da je Srbija pretrpela najveće gubitke jer je izgubila čak 28 odsto stanovništva i oko 50 odsto muške populacije.

- Na današnji dan se sećamo svih hrabrih srpskih vojnika i ne zaboravimo da je Prvi svetski rat počeo sa ciljem da srpski narod bude uništen. Austrougarska monarhija je uništenje srpskog naroda postavila kao cilj, nazivajući operaciju ''Tuširanje olovom'', čineći velike zločine posebno u Podrinju gde su stradala čitava sela. Ubijani su civili, žene i deca koji nisu imali nikakve veze sa ratovanjem. Začetnik tog rata je na kraju uništen, ali je naša zemlja platila strašnu cenu. Sećamo se danas i svih naših saveznika, pre svega Francuske, Velike Britanije, Italije, SAD, ali i drugih zemalja - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zora

    11. novembar 2019 | 17:31

    Da li uopšte postoji gradonačelnik grada Beigrada ilu samo zamenik Vesic ?

  • Dragan

    11. novembar 2019 | 14:39

    Gde je GRADONAČELNIK

  • Nije nego

    11. novembar 2019 | 12:56

    Sve sto je stiglo francuskom ladjom placeno je do poslednje pertle. Francuzi su priznali Kosovo a na proslavi pobede u Francuskoj stavili naseg predstavnika pored klozeta. Kale znači brdo ... !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA